Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


soor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

snježana

26.01.2006. 20:06

Koliko dugo treba liječiti soor, par dana dok se ne povuče ili nastaviti i nekoliko dana poslije.

Beba ima mjesec dana

prof. dr. sc. Ana Votava Raić

26.01.2006. 21:45

Štovana gospođo, niste naveli djetetovu dob, no, pretpostavljam da se radi o mlađem dojenčetu, u kojeg je dovoljno osloboditi sluznicu usne šupljine od soora (i lokalnom terapijom skidanjem naslaga štapićem umočenim u antimikotik) i davati terapiju još par dana uz provjeru stanja sluznice.
Ukoliko je dijete starije, situacija je "malo drugačija" i njeno rješavanje obično započinje pitanjem: "zašto je soor nastao ?" Srdačan pozdrav.

snježana

27.01.2006. 08:13

Hvala na brzom odgovoru,navela sam da beba ima mjesec dana

zeolinite

09.09.2012. 04:55

Postovani,moja jednomjesecna beba ima bijele naslage na jeziku,da li to znaci u svakom slucaju da je soor ili od mlijeka mogu biti naslage isto?To je jedini simptom koji me navodi na soor,pokusala sam stapicem ostrugati i malo je manje ali ne skine skroz.Inace ona dosta bljucka,ne znam da li je to jedan od simptoma isto?hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.09.2012. 10:45

Vjerojatno je riječ o sooru, uzmite Rojazol ili Daktarin oralni gel te ga kavenom žličicom stavite djetetu u usta nakon obroka - 5x na dan.

zeolinite

18.09.2012. 13:35

znaci nema sanse da su samo naslage od mlijeka posto iskljucivo dojim?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.09.2012. 11:00

Normalno jezik može biti malo bjelkast u središnjem dijelu, no nema naslaga. Preporučam da se javite pedijatru kako bi procijenio da li je riječ o sooru.

sjularic

08.02.2021. 11:25

Poštovani doktore!
Beba starosti sedam tjedana, dojena, rođena sa 50cm i 3570g, pala na 3340g kod otpusta, sa mjesec dana 4200g i 56cm. Trenutno na terapiji Rojazol gelom zbog soora, četvrti dan. Jezik joj ima tek malu bijelu naslagu, više kao sloj bakterija i ostaka hrane, nista perutavo i da ja nemam problema s gljivicom na grudima koja užasno peče i stvara rane, rekla bih da je potpuno zdrava.
Međutim, muče me bijele točke na nepcu i desni koje su potpuno bijele, kao na slici (0B8Xkxgj4IO1jfLQiuDCQHsCuMWHuUOi_med.jpg)
Može li bijela boja desni biti tu zbog nekog drugog razloga osim gljivice i je li to uopće tako od gljivice? Mogu li bijele točkice biti opasne, iako nisu bolne, nema upale oko njih s obzirom da ih ima nekoliko na zadnjem dijelu nepca te na desnima s obje strane?
Također, stolica joj je mirisa na kiselo mlijeko, pomalo sluzava sa bijelim točkicama i sitnim bijelim nakupinama nešto kao topljeni sir ali skroz sitno, zlatno žute boje. Često se izvija i ispušta vjetrove, koža lica joj se osula sitnim prištićima što se uglavnom povuklo nakon uvođenja terapije Rojazolom. Temperaturu nije imala. Zahtjeva li to daljnju obradu? Može li Rojazol + Normia probiotik utjecati na smanjenje gljivice ukoliko se povećala količina u crijevima?
Unaprijed hvala za pomoć!
Lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2021. 00:40

Nažalost ovim putem se ne mogu vidjeti fotografije. Male naslage na jeziku su zapravo normalan nalaz, a za ostalo u usnoj šupljini se obratite patronažnoj sestri ili pedijatru. Obzirom na bolnost bradavica možete zatražiti savjet savjetnice za dojenje, katkada bude riječ o gljivičnoja ali katkada i o bakterijskoj upali. Opisane promjene na koži ne upućuju na bolest niti na gljivičnu infekciju. Također sve što ste zapazili sa stolicom je normalno i ne ukazuje da postoji gljivična upala crijeva koja bi zahtijevala liječenje. Jedino ako dijete ne napreduje dobro treba se obratiti pedijatru.