Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


spavanje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

22.09.2001. 09:35

Moja djevojcica ima punih osam mjeseci. Otprilike, od treceg mjeseca se ustalio ritam da je dojim dva ili tri puta tokom nocnog spavanja koje traje oko 10 sati. Tako je bilo do njenog sedmog mjeseca kada je pocela da se iznenada budi sa placem. Posljednjih 10-ak dana budi se 7-10 puta od cega sigurno 5 puta doji. Osim sto me to vec jako iscpljuje pocinje i da me vrlo brine. Da li je to vezano za ishranu jer povremeno primjetim da se napinje da pusti vjetar ili je nesto sa njenim psiholoskim razvojem? Ili mozda zubi? Nice joj vec sesti zub, druga gornja dvojka.
Sto se ishrane tice, prvih sest mjeseci je iskljucivo dojila a zatim smo poceli polako uvoditi voce, povrce, rizu ... Cini mi se da su tada i poceli problemi ali ne ovako "ozbiljni". U posljednje vrijeme nastojim da joj dajem rucak sa nesto proteina ( malo piletine, ribe, pasulja ...) i mogla bih to vremenski povezati sa njenim ucestalim budjenjima.
Sto se tice paznje, mislim da je dosta pazena beba s obzirom da ima i dvije nane u blizini koje je mnogo vole i da ja jos uvijek ne radim. Vrlo je vesela, temperamentna i "komunikativna".
Sta govori vase iskustvo? Hvala na paznji. Pozdrav iz Sarajeva.

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.09.2001. 18:21

Cijenjena gospođo, koliko sam shvatila, Vaše je dijete od 8 mjeseci dobro psihomotorno razvijeno i zdravo. Do nedavno, nakon što se u noći probudila, Vi ste joj dali obrok na prsima, nakon čega je opet zaspala. Problem noćnog buđenja i nespavanja pojavio se u zadnje vrijeme, najvjerojatnije jer više nemate dovoljno mlijeka, pa obrok (obroci) koji dijete očekuje nije zadovoljavajući. Tako s jedne strane, dijete ne dobiva po noći hranu na koju je bila naviknuta, a s druge strane siše “na prazno” čime se naguta zraka što dovodi do tzv. aerokolika (grčevi u trbuhu zbog zraka). Preporučam da joj u noći kad se probudi date traženi obrok na bočicu (industrijsko ili svježe kravlje mlijeko). Još bi bolje bilo kad biste je odvikli od noćnog hranjenja, npr. na način da joj zadnji večernji obrok dadete što kasnije, a ukoliko se u noći probudi, da je malo pomazite i tako je smirite kako bi nanovo zaspala. Tako bi i Vi i dijete mirno proveli noć. Ukoliko moja preporuka ne bi tokom više dana dovela do poželjnog rezultata, svakako preporučam pregled pedijatra. Želim Vam sreću i srdačno Vas pozdravljam.