Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sumamed za djecu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Saša

20.09.2001. 15:04

Poštovani,

imam dijete od 3 godine kojem je u zadnjih 8 mjeseci 3 puta ordiniran Summamed sirup za djecu.( u vremenski intervalima od 5 mjeseci i od 3 mjeseca). Terapija je provedena, dijete je ozdravilo.
Ali ja sam pomalo zabrinuta, jer sam negdje pročitala da taj lijek ne bi trebalo uzimati u intervalima kraćim od 6 mjeseci. Možete li mi, molim Vas, dati vaše stručno mišljenje u vezi trošenja i eventualnih neželjenih nuspojava tog antibiotika.

Zahvaljujem na trudu.
Lijep pozdrav.

Dr. Darko Richter

21.09.2001. 16:13

Poznato mi je da takve priče o Sumamedu kruže, ali nije mi poznat niti jedan provjereni stručni izvor koji bi to tako precizno tvrdio. Stoga mislim da nema mjesta zabrinutosti. Sumamed jest antibiotik odličnih svojstava i ima svoje mjesto u liječenju infekcija koje treba poznavati i po tome se ravnati. Treba ga primijeniti kada je indiciran i k tome predstavlja bolju alternativu alternativnim antibioticima (najčešće imamo na raspolaganju više antibiotika za određenu infekciju na određenom mjestu). O tome odlučuje i predlaže vam terapiju liječnik. Istina je da točna farmakokinetika eliminacije azitromicina (aktivna tvar u Sumamedu) nije posve dorečena, i da se vjerojatno zadržava u organizmu i neko vrijeme nakon prestanka uzimanja, što je vjerojatno bio povod pričama koje su vas zabrinule. U praksi, Sumamed treba primijeniti kada god je to indicirano, a moguće je da je to bio slučaj u razmaku od 3 i 5 mjeseci u vašeg djeteta, jer u toj dobi bakterijske infekcije dišnog trakta nisu rijetke.