Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stenoza aortne valvule


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

silver84

13.02.2023. 15:00

Poštovani,

Imam pitanje u vezi stenoze aortalne valvule kod beba. Naime, nakon poroda rečeno mi je da moj dječak ima šum na srcu ali da vjerojatno nije ništa za brinuti jer da mnoge bebe pri rođenju imaju šumove koji ubrzo nestanu. Radi kontrole rečeno nam je da se javimo na UZV srca kad napuni 3mj.
Nakon UZVa dobili smo rezultat od 8.4~11.6 mmHg i mogućnost da se radi o blagoj stenozi. Doktor nije bio sasvim siguran ali dovoljno da nas strašno to sve uplaši. U mojoj potrazi za nekim referentnim vrijednostima pronalazim da se blagom stenozom smatraju rezultati >10 mmHg. Zanima me da li je rezultat koji smo dobili definitvno stenoza ili postoji neka šansa da se ipak ne radi o stenozi?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2023. 22:35

Nalaz ne ukazuje da je nedvojbno riječ o stenozi, iskusan pedijatrijski kardiolog bi trebao pratiti rast i razvoj srca. Nije za očekivati da bi stenoza, ako i postoji, predstavljala veliki problem za zdravlje djeteta i uspješno liječenje (bez operacije).