Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26344

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hipertonus kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

melinna

02.04.2019. 19:30

Poštovani, beba ima 3 i po mjeseca, rodjena sa 4g, ocijena 10/10, dobro jede, napreduje, spava, smije se, guče.
Od dva mjeseca dr neonatolog je primijetila polozajni tortikolis lijevi, radili vjezbe i ispravili medjutim, primijetila sam da beba jos drzi stisnute sake i palac unutra. Vodila sam je kod pedijatra u dom zdravlja koja je rekla da je blagi hipertonus i nije rekla da radimo vjezbe. Ja sam na svoju inicijativu bebu povela opet kod neonatologa i dr nije primijetila hipertonus. Zvala sam fizioterapeuta koji je radio sa bebom vjezbe za tortikolis i kaze da je beba malo kao u grču i pokazala mi vjezbe za istezanje palca i otvaranje šake. Moje konkretno pitanje je da li je opasno to sto beba jos drzi palac u saci i stisnute sake cesto i uzrok cega moze biti? Ja sam se mnogo opteretila i prepala.
Unaprijed sam Vam zahvalna

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.04.2019. 10:30

Obzirom na mišlje dvoje pedijatara nije za pretpostaviti da je riječ o bilo čemu što bi Vas trebalo zabrinjavati.

melinna

05.04.2019. 13:10

Veliko Vam hvala na brzom odgovoru. Vidim da se posvetite svima na forumu koliko god mozete zato bih Vas pitala jos nesto. 10 dana smo radili vjezbe za opustanje ruku i nogu i koliko mogu da vidim bebi su normalno opustene i ruke i noge, uopste nije u grču osim kad je nervozan sto je normalno. Mene i dalje brine zasto kad stisne pesnicu palac je unutra a sve je drugo ok kod bebe, ali bas uvijek je palac unutra. Hvata igracku i kad siri prste siri i palac. Toliko sam zabrinuta da to moze upucivati na neko ostecenje (tako sam citala po internetu). Zato Vam se obracam jer znam da imate ogromno iskustvo i cekam Vase misljenje. Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.04.2019. 12:35

Palac u šaci ne znači bolest, najčešće je varijacija normalnog razvoja, naročito ako je sve drugo uredu.

leptir13

28.11.2019. 15:00

Poštovani,
Sin mi ima 10 tjedana. Inace je zdrava beba koja povremeno ima problem s grcevima, tocnije ispustanjem vjetrova, pa uz sve to ponekad i prekomjerno povraca. Bolnicu je napustio sa 3420gr, sa mjesec dana imao je 4300gr, nakon 2 mjeseca 5740gr, a sada smo vec na 6kg. Ocjena pri rođenju 10/10. Na pregledima je svaki puta sve bilo normalno, organi, kukovi i motoricka spretnost. Vrlo je aktivan, pokrece i ruke i noge na sve nacine i svim brzinama (ne znam kako bih drugacije ovo objasnila). Međutim unazad par dana sve cesce se izvija. Zabaci glavu unazad, a cijelo tijelo izgleda kao slovo c. U pocetku sam imala dojam da se zeli okreniti, za sto je jos pre mali, ali sad vidim da je to sve vise uvijeno, a ne pokusaj okreta. To radi i u budnom stanju a povremeno i u snu. Kada je u potrbusnom polozaju, glavu odize bez ikakvih problema, naprotiv, kada je sit i odmoran imam osjecaj da bi ju mogao satima drzati u zraku, za sta nisam sigurna dali je dobro ili lose. Sakice mu vise nisu zatvorene, povremeno samo, ali ne precvrsto. Uzvraca osmijeh, proizvodi zvukove te lagano pocinje pruzati ruke prema igrackama. Kada je na podlozi sa igrackama, trudim se one koje najvise prati staviti u sredinu, da se ne izvija i to pali. Glavu drzi ravno, ponekad ju zakrene. Također je poceo sve cesce odizati noge i guzu od podloge i tako ih drzati duze vrijeme. Od rođenja je cvrsta beba, ali ne toliko cvrsta, da mu na primjer ne mogu saviti nogu i ruku prilikom oblacenja. Iako ponekad se desi da ne dozvoljava saviti ili ispruziti noge, ali to sam do sada pripisivala vjetrovima. Ne znam dali bih se trebala zabrinuti radi tog izvijanja i grcenja. Posto vidim da zadnjih godina se precesto spominje misicni tonus kod beba, dok na primjer kada sam ja bila beba moja okolina nije niti znala niti obracala pozornost na to, pa smo eto svi zdravi i motoricki spretni. Hvala vam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2019. 11:55

Vjerojatno su opisana zapažanja varijacija normale, no porazgovarajte o tome s pedijatrom nakon pregleda.

sanidica

08.02.2020. 01:00

Postovani doktore, imam bebu od 4 meseca, super napreduje, iskljucivo dojena. Beba zabacuje glavu dok spava. Da li je to normalno ? Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.02.2020. 09:35

Zabacivanje glave u snu samo po sebi ne znači ništa, prpeustite pedijatru da temeljem cjelokupnog uvida u neuromotorički status procijeni da li je riječ o bezazlenoj pojavi ili je dijelom poremećaja tonusa mišića.

Misic12345

16.02.2023. 11:45

Poštovani,

Primjetila sam da je bsbina desna strana tijela pokretnija od lijeve, više i češće koristi desnu ruku i nogu. Ponekad kad se ljuti dok je u naručuju glavom trza unazad. Jel postoji mogućnost da je to hipertonus? Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2023. 22:35

Opisano nije karakteristično obilježje hipertonusa. Stimulirajte više manje aktivnu stranu tijela, preporučam pregled neuropedijatra i po potrebi fizikalnu terapiju (razvojnu gimnastiku).