Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreja

31.08.2001. 14:01

Moj sin sad ima 26 mjeseci, ali od njegova 3 mjeseca imamo problem s stolicom. Mislili smo da će problem proći kad dođe vrijeme dohrane (bio je na prsima do 18 mjeseci) međutim nije. Uz sav naš trud on i dalje ima nekad svaki 2 dan (ali nikad svaki dan) stolicu. Kuhamo mu kompot, povrće, sokove ali u zadnje vrijeme je sve gore prođe i 4 dana i onda je to pravo mučenje, sjedi po sat vremena na kahlici, ali nije stolica jako tvrda nekad zna biti i prilično kašasta, pa mi nije jasno zašto se toliko muči. Prije 2 tjedna počeli smo mu davati žličicu Portalaka (po preporuci pedijatra), ali i dalje je četri dana razmak. Što da poduzmemo, da li postoji neko bolje rješenje od Portalaka ?
Unaprijed hvala !

Dr. Darko Richter

31.08.2001. 19:10

Vas brine nešto što bi se moglo nazvati opstipacijom, a po strogoj definiciji to je manje od 2 stolice tjedno. Vaš sin je tu negdje. Međutim, stolice nisu tvrde, što baš ne govori u prilog prave opstipiranosti. Djeca katkada tako jedu da probave skoro sve što uzmu, to je osobito slučaj kada se kao dojančad hrane isključivo na majčinim prsima i perfektno napreduju, ali se roditelji počinju brinuti zbog malog broja stolica. Tada nema nikakvog razloga za zabrinutost, i ako vaša datira od tada, možda je došlo do neke fiksacije na ovaj problem. Međutim, polaskom u vrtić, počinje neka žurba, naročito ujutro, pa sa dijete grabi pod ruku i leti s njime u vrtić, zatim na posao. U vrtiću se djetetu najprije nudi nešto jesti, zatim se zaigra s drugom djecom, uglavnom nitko ne vodi računa o slijedećem: svi ljudi, od 0-100 godina starosti, imaju prirodnu potrebu za stolicom nakon obroka, i to obično ujutro, oko 15-ak minuta nakon doručka. Taj poziv treba slušati i jutarnje obaveze obaviti u miru. Preko poziva je lako prijeći, a tijekom dana danas čak i djeca tako žive da "nemaju vremena" za ponavljane pozive. Tako se opstipiraju, stolica je potom stalno tvrda, te može i trbuh boljeti, dok liječnik pipanjem može u trbuhu osjetiti tvrđe komade stolice (ili prstom u šupku). Ako je doista opstipiran, neka ujutro normalno doručkuje kod kuće, ima malo više vremena, i 10-15 min. nakon doručka sjedne na tutu. Poziv za stolicu radije se javi i onda ako se popije hladnog gustog narančinog soka. Stolica je tako normalna funkcija da ne vidim razloga da se tretira medikamentom. Ona nije nametljiva, (osim kada nas uhvati proljev), jer da jest, živjeli bismo stalno u diktatu te funkcije, bili bismo jedni drugima neizdrživi, a možda bi se gradile nastambe s individualnim WC za svakog stanara. No, tu nenametljivost ne treba zlouporebljavati i zaboravljati stolicu, već se svaki puta, a toj je u najvećem broju slučajeva, u periodu poziva nastojati odazvati. Ovi savjeti pomoći će vam ako je vaš sin doista opstipiran, no čni mi se da on samo ima nešto manje frekventne stolice uredne konzistencije i da ne bi trebalo brinuti, a još manje davati ljekove.

Ashimi

07.09.2015. 12:05

Postovani,koliko cesto dojena tromjesecna beba treba imati stolicu? Naime moja beba nekad po 10-12 dana nema stolice al nikakvih problema,tj,nit napet trbuh nit grcevi,zadovoljna je

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.09.2015. 13:30

Broj stolica dosta varira, od jedne stolice u 15 dana do desetak stolica dnevno. Dakle to je nebitno pod uvjetom da je dijete dobro i uredno napreduje.

bubena1510

05.10.2015. 16:20

Postovani,

Dijete od godinu i devet mjeseci ima 11,5 kg, dojeno iskljucivo do 6 mjeseci i uz dohranu do 14 mjeseci. Prehrana raznolika ( meso, riba, povrce, zitarice , mlijeko ( kravlje svjeze i novalac), jedino voce jede vrlo slabo. Prije 10 dana imala je virozu s jednodnevnom temperaturom uz kihanje i curenje nosa , nakon nekoliko dana pojavila se rujetka proljevasta stolica koja je kasnije presla u kasastu s povremenim primjesama sluzi i varira od tamnije smedje do zuckasto smedje ! Broj stolica dnevno 4-5 , ranije dijete imalo uredne stolice jednom dnevno normalne konzistencije. Tek nije izgubila jede kao i inace ali nemasne juhe, riblje, puru, griz, leso povrce kako bi nastojala smiriti crijeva, mlijeko i dalje novalc 3 i lagano jutro sa smanjenom laktozom! Takve stolice traju vec 7 dana i ne smiruju se! Dijete je dobro raspolozeno i zaigrano kao i prije.
Sto uciniti kako bi kasaste stolice presle u normalne i vratile se na jednu stolicu dnevno? Dijete nakon viroze i cescih stolica i dalje normalno jede mozda cak trazi i malo vise uredan je unos tekucine , mokrenje i nije izgubila na kilazi.

Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2015. 10:55

Možete uvesti probiotik (Waya) i Enterosgel - 2x5 ml pomiješate u malo hane (npr jogurt). Nemojte davati hranu i piće koji su slatki, obroci neka budu češći i manji. Može se i napraviti analiza stolice na bakterije no prema sadašnjem stanju bez obzira na nalaz neće se uvoditi druga terapija (antibiotici).