Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Psiholoska opstipacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MM2

29.09.2015. 22:40

Postovani,

Radi se o devojcici koja ima 2.5 godine. Do 1 jula ove godine kad smo otisli na odmor stilica je bila redovna, kasasta, svakodnevna. Na letovanju je bila dosta placliva, nije nista jela, odbila je svo voce i povrce ( u pogledu hrane je jako specificna jede samo testenine, griz, palentu, jaja i po neko voce). Imala je opstipaciju 7 dana pa smo je dali mikroklizmu. Zbog toga se jako istraumatizirala i sada kad god ima nagon ona to povlaci trci poceloj sobi i govori neeeeeee necu ili boli me. Vec 2 meseca poje portalak 4 puta po 5ml ali.opet stolicu ima na 3_ 4 dana. Stolica nije tvrda, medzutim.ne isfrli sve. Molim.za vas savet u vezi terapije. Dali da produzimo sa portalakom ili mozda preporucujete nesto drugo i koliko dugo treba da se portalak pije. Kod nas je dosta popularan i lek evolac. Ima li posledice od dugotrajne upotrebe? Sa ishranom ne mozemo delovati zbog toga sto je jako prebirljiva i malo toga jede. Hvala unapred

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.09.2015. 11:05

Ne mogu pronaći informaciju o Evolac sirupu ali ima o Laevolac-u - to je isto što i portalak. Na njega nema navikavanja i može se davati bez problema koliko god treba. Stolicu treba razmekšati da bude rijetka kašasta kako bi pražnjenje bilo potpuno bezbolno. Ako je svrbi guza ili postoji crvenilo oko čmara treba misliti na male dječje gliste i u tom slučaju bih proveo 2 kure liječenja (mebendazol sirup ili tablete, ovisi što imate na tržištu). Portalak možete povećati sa 20 na 25 ml dnevno. Ujutro neka popije mineralnu vodu s magnezijem (ovdje imamo Donat Mg), 1 dl, mlačnu, neka ishlape mjehurići, unutra možete staviti malo soka. Povećajte unos maslinovog ulja, smanjite postotak masnoće u mlijeku i svim mliječnim proizvodima. Možete davati i Novalac IT (dojenačka formula) umjesto mlijeka. Hrana bi trebala biti s puno neprobavljivih ostataka (integralni kruh, tjestenina, muesli, povrće, voće). Ako 4. dan nema stolicu treba dati čepić ili klizmu. Kada javlja nagon na kakanje treba ostati smiren i pokušati umiriti dijete da opust čma kako bi stolica izašla sa što manje nelagode. Ako se ne postigne željena mekoća stolice (rijetka kašasta) može se umjesto Portalaka nabaviti Movicol ili Forlax, također se mogu davati dugo. Navedeni režim treba držati barem 3 mjeseca i potom postupno smanjivati Portalak (ili Movicol odn. Forlax). Kod velikih vrućina ili temperature zbog bolesti naročito je velika opasnost da stolica opet postane tvrda - važan je dovoljan unos tekućine.

MM2

01.10.2015. 10:55

Postovani Doktore,

Hvala na brzom i iscrpnom odgovoru. Najpre se zelim izviniti zbog pravo pisne greske, naime ime leka je Evacol Junior(macrogol 3350). Moze se videti na sledecem linku 3036-epsilon-health-evacol-junior-sachets-paidiko-ypaktiko.html.
Nisam sigurna dali u Skoplju ima Movicol ali po onome sto sam istrazila na internetu sastav oba dva leka je isti. Portalak smo otkazali posto ocigledno ne pomaze cak sto vise stolica je postala malo tvrdza ova dva dana. Moje je pitanje sledece: Dali posto smo koristili Portalak vec dva meseca mozemo produziti sa Evacolom (Movicol/Forlax) naredna tri meseca kako sto ste napisali sto znaci da ce dete koje ima samo 2 godine primati laksative 5 meseca? Ima li nekih nuspojava od svega toga? I dali mozemo koristiti u isto vreme sa Evacolom probiotike ili sirupe na prirodnoj bazi (pr.sljiva) za olaksavanje.

Sto se tice ishrane dajemo sve od sebe da se devojcica zdravo hrani , i nije tako strasno jede po nesto voca i musli i pije tekucine, medzutim mleko i jogurte uopste ne pije a za rucak pojede samo testeninu ili jaje.....

Srdacan pozdrav,

MM2

01.10.2015. 14:00

Postovani Doktore,

Hvala na brzom i iscrpnom odgovoru. Najpre se zelim izviniti zbog greske o ime leka, naime lek je Evacol Junior(macrogol 3350). Nisam sigurna dali u Skoplju ima Movicol ali po onome sto sam istrazila na internetu sastav oba dva leka je isti. Portalak smo otkazali posto je stolica ova dva dana tvrdza tako da ocigledno ne deluje. Moje je pitanje sledecebig-smileali posto smo koristili Portalak cela dva meseca mozemo produziti sa Evacolom naredna 3 meseca kako ste napisali sto znaci da ce dete koje ima samo 2 godine primati laksative 5 meseca? Dali ce to dugotrajno uzimanje lekova imati posledice?!? I dali mozemo koristiti u isto vreme sa Evacolom probiotike ili sirupe na prirodnoj bazi ( pr.sljiva) za olaksavanje.

Sto se tice ishrane dajemo svevod sebe da se devojcica zdravo hrani, ona jede po nesto voca, medzutim mleko i jogurte ne pije uopste a za rucak pojede samo testeninu ili jaje....

Hvala i srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2015. 11:00

Portalac, movicol - i slični preparati su sigurni za dugitrajniju upotrebu, ne izazivaju naviku niti oštećuju živce u crijevu (kao što to čine neki biljni preparati (sena, frangula). Uz njih se mogu koristiti probiotici, biljni sirupi od voća (šljiva, smokva).