Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pyogenes


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

11.10.2002. 19:42

Poštovani,

mojoj je šestogodišnjoj djevojčici u brisu spolovila izoliran streptococcus pyogenes, i doktor je preporučio liječenje kapsulama Sumameda (6) i mazanje svake večeri Klimicinom.( piše da sigurnost u djece nije dokazana?)
Na licu i ruci pojavili su se gnojni prištevi koje po svemu što sam dosad pročitala povezujem sa impetigom, iako mi je pedijatar nakon pregleda na koji sam došla prije dva tjedna, jer je djevojčica imala jednodnevnu povišenu temperaturu, rekao da to nije ništa i da je povezano s virozom.
Bris je obavio moj ginekolog, nakon što je crvenilo spolovila doktorica okarakterizirala na osjetljivost djeteta na wc u vrtiću, no ipak me uputila kod ginekologa.
Zanima me ozbiljnost nalaza, vaše mišljenje o terapiji te da li je potrebno liječiti, odnosno nečim mazati prišteve, koji su usput rečeno prisutni već 2 tjedna (dva na bradi i jedan na ruci).
Djevojčica ima razvijene higijenske navike.

Dr. Darko Richter

11.10.2002. 21:32

Zanima me koji Streptococcus pyogenes, tj. koje je grupe: A, B, ... itd. Impetigo uzrokuje onaj iz grupe A, a oni iz grupe B normalno žive u području vanjskog spolovila, i osim za novorođenče (sepsa, meningitis), ili rodilju (babinja gorznica - to je također vrsta sepse), koje mogu inficirati, nisu opasni. Ako je riječ o impetigu, treba ga liječiti antibiotskom kremom, ali i penicilinom ili Sumamedom (ako je dijete alergično na penicilin). Impetigo je često uporan, jer se ne ne liječi antibiotikom ako se ne misli na streptokoka, i dosta je zarazan za druge. Kao moguća komplikacija može se javiti poststreptokokni glomerulonefritis. Svakako morate raščistiti je li to impetigo i streptokok grupe A, ili ne.

mama

12.10.2002. 01:18

Poštovani dr. Richter

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru, no postavila bih Vam još par pitanja vezanih uz moj problem.
Na nalazu koji imam piše da su u obrisku spolovila nađeni Gram+ koki i da je izoliran Streptococcus pyogenes. Na koji način mogu saznati da li je riječ o streptokoku grupe A ili B?
Mislite li da bih trebala s djevojčicom poći na hitnu da mi prepišu antibiotsku kremu s obzirom da je sutra subota, a liječnici ne rade ( i teško da ih se može naći do ponedjeljka) ili mogu nastaviti davati joj Sumamed i pričekati do ponedjeljka?
Može li doći do komplikacija uzrokovanih impetigom (poststreptokokni glomerulonefritis) ukoliko već uzima kapsule Sumameda?
Dosad smo mazali Zinkovom masti po licu - da li je to u redu?
Da li je po vašem mišljenju u redu mazati je po spolovilu sa Klimicinom?

Hvala unaprijed

Dr.Darko Richter

13.10.2002. 13:53

U redu je što pije Sumamed. Uz Sumamed (ili penicilin) manje je važno da li kožu maže još i antibiotskom mašću, no to bi sigurno ubrzalo sanaciju. Što se toga tiče možete pričekati. Nisam čuo da Klimicin postoji i u kremi, ali ako da, onda se može primjeniti bilo gdje na koži. Poststreptokokni glomerulonefritis je ipak rijetka komplikacija. Sigurno je dobro liječiti impetigo, ako ga ima, i ne pustiti da traje, s idejom da se spriječi eventualni glomerulonefritis. Ipak, do sada nije sto-posto dokazano da se brzim liječenjem izbjegava ta komplikacija, kao što je dokazano da se tako može spriječiti reumatska vrućica.

mama

14.10.2002. 13:59

Hvala lijepa na odgovoru.
Za svaku je pohvalu vaš rad kojim ste pokazali kako se jednostavno i s voljom može pomoći roditeljima ako se zna i želi. Nadam se da će ovaj portal portrajati.

S poštovanjem
Zahvalna majka