Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


meso i voće


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

10.10.2002. 21:38

Poštovani
Da li je djetetu od 8 mjeseci dovoljna količina mesa 10 g odnosno 16 g koliko sadrže gotove Hippove kašice i koliko puta tjedno? U drugoj literaturi čitala sam da se preporuča količina od 50 g pa me to zbunjuje a pedijatar mi preporuča gotove kašice. Isto pitanje za voće.
Unaprijed hvala.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

13.10.2002. 21:53

Cijenjena gospođo Petra, nažalost, Vaše pitanje nije kompletno. Osnovni sastojak mesa su bjelančevine koje se, međutim, nalaze i u mlijeku. Pored toga, iskoristivost bjelančevina iz različitih vrsti mesa, kao i iz različitih mlijeka (majčino, kravlje !?) nije ista. Sami navodite neku literaturu... U pravilu u takvoj su literaturi navedene tablice potrebnih hranjivih sastojaka i njihova dnevna potreba po dobi djeteta. Međutim, nemojte se iznenaditi i tablice mogu biti do neke mjere različite, što jasno govori da nema matematike u biologiji. Najvažnije je praćenje općeg stanja djeteta, njegove tjelesne težine i psihomotoričkog razvoja. Također je i apetit značajan pokazatelj dobrog zdravlja. Sasvim usput, hrana farmaceutske industrije je preporučljivija (Vaša pedijatrica je u pravu) jer je višestruko kvantitativno i kvalitativno kontrolirana. Ograničenja za voće znatno su manja - voćne kašice uvijek su dobro došle. Mnogo pozdrava uz dobar tek Vašem djetetu.