Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

30.11.2022. 22:50

Postovani Doktore,
Molim Vas za savjet, vjerujte u BiH nam je zadnjih godina slaba pedijatrijska pomoc. Djecak star 7 godina 31 kg, na nalazu brisa grla (bris radjen zbog crvenog grla, temp do 40°) nadjen beta hemoliticki streptokok grupe A (osjetljiv na sve antibiotike) dobija terapiju ospen 3x5ml 10 dana. Kontrolni bris uradjen nakon 7 dana, u medjuvremenu se opet vraca temp do 40° i dolaze nalazi pozitivan opet, ali u nosu u grlu ne. Terapija ospen 3x5 ml 10 dana i eritromicin kapi 2x2 7 dana. Nakon toga bactoblis tabletice 15 dana pa ponoviti bris. Ponovljeni bris opet pozitivan u grlu na ovaj streptokok. Radjen AST-o nalaz koji je negativan. Savjet pedijatra koristiti bactoblis 3 mjeseca pa ponoviti bris. Mi, ostali ukucani, na savjet dr smo uradili brisove i samo je djevojcici nadjen u nosu Streptokok pneumoniae iako je ona naizgled potpuno zdrava. Molim Vas mozete li mi Vi dati savjet kako bi lijecili djecaka dalje (zao mi je sto sumnjam ali taj bactoblis mi se ne cini kao nesto sto samo moze izlijeciti bakteriju), i da li je potrebna terapija djevojcici jer nju nismo nigdje ni vodili na preglede jos uvijek. Hvala Vam na izdvojenom vremenu Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.12.2022. 14:30

Prema svemu navedenom streptokok se nalazi na sluznici nosa i grla i riječ je o kliconoštvu. Znači ne uzrokuje gnojne angine. Naravno problem je kada dijete dobije virusnu anginu i napravi se bris tada se može pogrešno zaključiti da je u pitanju streptokokna upala. Normalne vrijednosti ASTO potvrđuju da nije bilo značajnije upale. Struka je vrlo jasno odredila da ovo stanje ne ugrožava dijete niti osobe u bliskom kontaktu (najveća zaraznost je kada postoji akutna gnojna angina) te ne treba davati antibiotik. Naime od njega nema koristi a potencijalni problem je razvoj otpornosti na antibiotike drugih bakterija. Antibiotske kapi za nos imaju jednaki negativni učinak. Probiotske bakterije ne mogu škoditi, mogu pomoći no ne očekujte čuda. U pravilu kliconoštvo nestaje spontano nakon par mjeseci.