Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gnojne angine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ZaraNur

26.11.2022. 23:55

Poštovani,

Djevojčica od 4 godine ima česte upale grla sa gnojnim askudatom. U više navrata i rađenja nalaza leukociti su bili povišeni kao i CRP. Urađen je više puta nalaz ASTO koji je negativan. Takodjer, brisevi su negativni. Na pencilinske antibiotike ne reaguje, dok na hemomicin reaguje. Svaka upala pocne sa curenjem nosa, kihanjem, kasljanjem, slijevanjem sekreta niz grlo i onda slijedi gnojna angina. Po preporuci ORL ukljucili smo broncho vaxom tablete i dva mjeseca se epizoda nije ponovila. Sinoc je dobila temperaturu 38.5, zdrijelo crveno, dvije bijele tacke na grlu. Odveli smo je kod doktorice koja je bez uradjenih nalaza rekla da je virusna upala u pitanju. Moje pitanje za Vas, s obzirom da je i suprug radio bris zbog posla kojim se bavi, te da mu je izolovan stafilokok areus u nosu, da li je moguce da ove ceste upale grla, gnojne angine izaziva upravo ta bakterija?

Hvala i lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.11.2022. 11:10

Stafilokok ne uzrokuje gnojne angine. Ako se one javljaju periodično svaka 2-3 tjedna treba isključiti PFAPA sindrom, posavjetujte se s pedijatrom koji prati dijete.