Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Streptokok A


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bubamama

02.12.2023. 19:10

Poštovani doktore,
Imam dječaka starog 4 godine, ove godine prvi put krenuo u vrtić, zdrav, nikad ni antibiotik još nije popio. Prije tri tjedna sam ja dobila gnojnu anginu, doktorica dala antibiotik 7 dana, izgleda nije se zaliječilo i opet sam dobila antibiotik ali ovaj puta i napravila bris grla koji kaže da je u kulturi obilno porastao streptokok A. Dječaku nije ništa, tu i tamo mu na par dana jače curi nos ujutro i bude žuti, čak nekad ima i neki miris, sada nema. On je super općeg stanja i apetita. Pretpostavljam da me on zarazio, tako pretpostavlja pedijatrica, izbjegavam ga zdravog voditi na briseve ili mu davati antibiotik, da li je moguće da se njemu to manifestira samo tako kroz lagano cureci nosić? Da li to tako zna i proći bez da se zakomplicira? Nekako računam da bi ga do sada već zarazila da sam ja donijela jer i spavamo skupa. Brinem zbog njega, molim za vaše mišljenje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2023. 11:35

Ako nema grlobolje niti vrućicu ne treba davati antibiotik. Nos redovito ispirajte 2,3% otopinom morske vode. Inače kod antibiotske terapije streptokokne upale ždrijela ja preporučam nakon 5 dana terapije promijeniti četkicu za zube...