Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6615 | Broj poruka: 26360

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


TBC


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ida

30.10.2003. 11:19

Postovanje,

Zivimo u inozemstvu (Nizozemska) i nedavno smo dobili poziv da nase blizance od 7 mjeseci moramo cijepiti protiv TBC-a. Kao razlog se navodi da djeca stranaca odlascima u domovinu podlijezu vecim rizicima od zaraze. Da li je to opravdano vec sada (ili uopce) i kada bi bilo eventualno pravo vrijeme za to cijepljenje ?? Unaprijed zahvaljujem.

Dr. Darko Richter

31.10.2003. 11:17

Možete pogledati odgovor Nataši pod naslovom "BCG" od 29. 10.
Vrijedi i za vas, mislim da je pitanje više-manje isto.
No, ako vas traže da cijepite djecu zbog čestih boravaka u Hrvatskoj, tada mislim da možete s njima porazgovarati o tome da li je u vošoj obitelji s obje strane ikada bilo tuberkuloze, te da se djeci učini PPD proba (tuberkulinska proba), da se prvo utvrdi jesu li "čisti", ili možda već inficirani. Ako su "čisti", po meni, dovoljno je povremeno učiniti tuberkulinski test (godišnje, ili 1 mj. nakon povratka s boravaka u Hrvatskoj, ukoliko tu borave u nekoj obitelji koja je sumnjiva da je nekada ili sada imala tuberkulozne bolesnike; to se odnosi i eventualno na neku dadilju ili baby-sittericu koja bi bila iz Hrvatske ili bilo koje zemlje s većom stopom tuberkuloze). Ako i dalje traže da se djeca bezuvjetno cijepe, nemate puno izbora.

Natasa

03.11.2003. 12:28

A sta se desi ako se uradi PPD proba i bude pozitivno?Mislim sta se onda poduzima ili ne poduzima.Vidite pitam jer ja imam bebisitericu iz Hrvatske koja je provela 5 mjeseci kod nas.Usput u Nizozemskoj nema sanse da urade PPD probu pa smo mi sa djevojcicom radili prije dvije godine u HR sad je cetiri a sin je skoro godinu dana.Mi smo oba puta dobili pozive za cijepljenje i odbili.

Dr. Darko Richter

04.11.2003. 07:59

Nemoguće je da u Nizozemskoj ne rade PPD probu. To ste sasvim krivo shvatili. PPD je prva pretraga kod screening-a ili sumnje na tuberkulozu.
Ako je ona pozitivna, a dijete prethodno nije bilo BCG-irano, u Nizozemskoj će vam ordinirati 6-mjesečnu profilaksu izonijazidom, tj. jednim od lijekova za tuberkulozu. Stopa prerastanja tuberkulozne infekcije koja se odražava pozitivnom PPD probom u klinički očitu bolest iznosi oko 5-15% godišnje. Slikovito, od 100 ljudi koji su naizgled zdravi, ali imaju pozitivnu PPD probu, svake godine njih 5-15 razvije klinički očitu bolest. Kako su ispale PPD probe koje ste ipak učinili? Ako su bile pozitivne, svakako se morate javiti pedijatru pulmologu.

Natasa

04.11.2003. 20:16

Prva i jedina PPD proba koju smo ucinili kod djevojcice trenutno stare 4 godine a ucinjena je u drugoj godini zivota je bila negativna.Radili smo je u HR bas iz razloga zato sto nije cjepljena.Na sinu koji ce uskoro biti godinu dana nismo nikad radili a pozvali su ga na cijepljenje BCG iz razloga zato sto sam ja sa podrucja hrvatske ali posto je suprug Nizozemac rekli su na kraju da nije potrebno.Ono sto mene buni je to da li je potrebno kod zdrave djece raditi PPD probu redovito ili ne?Pri ovome mislim na djecu koja nisu cjepljena sa BCG.Ja sam ovdje pitala svoju doktoricu opce prakse na sto sam dobila odgovor da jedino budu to uradili mislim na PPD ako mislim cjepiti djecu a cisto samo radi provjere ne.Hvala na odgovorima.Ako je odgovor da mislim da recimo treba raditi PPD probu jednom godisnje da li je to dovoljno da se svako ljeto obavi kod nas u HR.Hvala unaprijed

Dr. Darko Richter

04.11.2003. 23:05

Za svaku pretragu treba imati indikaciju. Tako je indikacija za PPD probu sumnja na tuberkulozu, ili sumnja na kontakt s nekim u koga se ispostavi da je imao ili kasnije razvio tuberkulozu. Također, prije BCG cijepljenja uvijek se učini PPD.