Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26386

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Testisi kod dječaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubi5

12.04.2010. 13:30

Poštovani,

Imam sina od 5 godina. Nedavno smo bili na pregledu kod dječjeg kirurga jer je dijete palo pa su mu pipali trbuh (sve je bilo u redu). Tom prilikom je doktor rekao da mu desni testis šeta gore dolje, i jednim pokretom ruke ga je spustio u mošnju. Napomenuo je da trebamo 1x godišnje redovito na kontrolu da se vidi kako se dalje stvari razvijaju.

Kod kuće sam primjetila da mu i lijevi testis tako isto pobjegne ponekad, laganim pokretom se spusti i on na svoje mjesto.

Mene zanima što se treba činiti vezano za te šetajuće testise (treba li se išta činiti ili se samo čeka da oni prestanu šetati), da li uopće smijemo ručno ih spuštati i da li to šetanje može nepovoljno utjecati na djetetovu plodnost (ako testisi ne stoje u mošnjama nego pobjegnu pa se gore više zagrijavaju)? Čudno mi je i to da do sada nitko od doktora nije spomenuo da mu šetaju testisi, iako je već par puta do tada bio kod dj. kirurga radi kožice na spolovilu.

Također me zanima i problem s prepucijem. Kad se skinuo iz pelena, lagano smo počeli navlačiti kožicu, što nam nije baš bilo najuspješnije te smo u 2 -3 navrata bili kod dj. kirurga koji je to onda, nažalost, ručno potegao, dijete je bilo užasnuto (kao i mi) i puno ga je bolilo i nakon toga nam uopće nije dao da mu prevlačimo kožicu. Od toga je već prošlo dosta vremena i sad je i sam shvatio da to moramo raditi i sad svakodnevno vježbamo. Od totalne slijepljenosti dogurali smo do toga da je trećina glavića izvirila vani, na pojedinim mjestima je kožica i dalje slijepljena. Na netu smo pročitali da bi se moglo mazati nekim steroidnim mastima kroz par dana (Beloderm npr.) i nakon toga uštrcati Lidokain gel i da se onda kožica sama odlijepi od glavića.

Da li nam vi savjetujete da probamo s Belodermom i tim gelom ili samo s gelom, i što biste uopće (ovako, na neviđeno) preporučili kako da odlijepimo ostatak kožice?

Dijete sada nema problema s tim u smislu da se boji već i sam želi da to riješimo bez, ne daj Bože, operacije.

Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

12.04.2010. 16:35

Savjetujem vam da poslušate kirurga, a da vodite najnormalniju higijenu spolovila. Obično je dovoljno sjediti u kadi napunjenoj toplom vodom i šamponom.