Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala grla


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamatina

10.04.2010. 13:40

Postovani Dr Richter,

mom sinu od godinu i 7 meseci je pedijatar juce dijagnostikovao virusnu upalu grla. Nema niakva druge simptome osim temperature koja se krece oko 39 dva sata i blago crvenog ghrla. Temperaturu spustam sa 2.5 ml brufena i nakon polas sata sa cepicem Eferalgan 150 mg po pedijatrovoj preporuci jer samo od brufena nece dole, takodje ga tusiram i masiram sa sircetom i vodom. Nakon 2 sata tempretrura skoro skroz padne 37.2-37.3 i onda tako bude nekih 5-6 sati i onda sve ispocetka. Dete inace normalno jede i kada mu padne tempreratura veseo je. Od terapije ima jos jedino Tantum verde sprej u usta 2 puta dnevno. Naime mene sada zanima kako je pedijatar mogao na osnovu nalaza krvi utvrditi da se ne radi o bakterijskoj upali grla (recimo streptokoka) 5 sati nakon pojavljivanja temperature. On je gledao nalaz krvi i na osnovu nekog grafikona ustvrdio da se radi o virusnoj, a ne o bakterijskoj upali. Molim Vas da me prosvetlite o kakvom je to grafikonu rec.
Sada rizikujem da me zestoko ispljujete, ali ja sada sumnjam u taj grafikon zato sto Dr House u seriji nikada ne zna da li je bakterija ili virus...Doduse uvek je mozda u pitanju i Lupushappy)) Nesto razmisljam da valjda imaju doktore koji ih konsultuju za ovu seriju...Molim Vas da sto se tice Dr Housa ne budete preostri prema meni. On je moj idol! happy

Darko Richter, dr. med.

10.04.2010. 20:00

Reako bih da je do svih grafikona, najvažniji onaj koji pokazuje, s jede strane urednu bijelu krvnu sliku, a malo iznad toga dob djeteta: s 19 mjeseci teško da moće imati streptokoknu anginu.
Tako da vi laici, nikada nećete shvatiti nas liječnike, i divit ćete se nekakvom dru House-u, niti ne sluteći kako on jednostavno dolazi do dijagnoze. A ostali doktorčići oko njega, u stvari su fascinirani medicinom, ali je ne znaju. Između biti fasciniran i znati, velika je razlika, provalija. On je zna.

mamatina

11.04.2010. 16:40

Hm...izgleda da me niste shvatili. Ja nisam metaforicno govorila o grafikonima nego se na nalazu krvne slike nalaze ispod svih onih klasicnih podataka i tri grafikona. Dr je rekao da na osnovu treceg grafikona zakljucuje da je u pitanju virusna, a ne bakterijska upala grla...
Sve u svemu ipak je izgleda virus posto je temperatura skoro skroz otisla.

Darko Richter, dr. med.

11.04.2010. 18:55

Ja sam vas tako odlično shvatio, da vam se to učinilo nevjerojatnim.
Da je virusna priča, rekao sam vam preko interneta, a da nisma vidio nikakvi grafikon, pa niti dijete.
A to ipak znači da ste vi dosta sposobno i korektno prenijeli podatke važne za omogućavanje dijagnostike.
To je u današnje vrijeme izuzetak.
I bit će, sve dok je medicina besplatna.

mamatina

13.04.2010. 10:25

Medicina besplatna? Pa i ja i muz svaki mesec dajemo 6.15% svoje plate za zdravstveno osiguranje, a toliko isto i nasi poslodavci. Od toga sam jedino iskoristila drzavno zdravstvo pri porudjaju tj carskom rezu za koji smo svakako "castili" doktora da bi bili sigurni da cu dobiti potpunu uslugu. Inace svi idemo kod privatnika jer se za specijalistu ceka mesecima (Recimo kada sam htela da odem kod endokrinologa zbog stitne zlezde i zvala u januaru rekli su mi da je prvi slobodan termin 25. novembra i da nazovem 24. novembra da vidim da li doktorica moze da me primi!?). Takodje u javnom zdravstvu su slabo opremljeni, nezainteresovani...Ne svi, ali vecina. Ovi mladi su jos dobri posto su puni entuzijazmahappy

Inace moj sin od nedelje nema temperaturu, ali slabo jede i gotovo nista ne pije. Popije gutljaj vode i onda napravi cudnu facu i kaze: 'Ljuta'. Tako da dnevno ne popije niti decilitar tekucinesad Poceo je pomalo i kasljati. Suvi kasalj, nije cest. Kaslje i kada popije taj jedan gutljaj vodesad Jako je neraspolozen i stalno trazi da ga drzim na rukama. Da li je moguce da se sve ovo desava zato sto ga jos uvek boli grlo?

Darko Richter, dr. med.

13.04.2010. 11:00

Iskorištava situaciju.