Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6628 | Broj poruka: 26393

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tikovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sara

12.10.2004. 11:43

Imam djevojčicu staru 7 godina. U zadnju godinu dana dešava se da učestalo trepće očima. Pokušavali smo na sve načine da je upozorimo na lijep način ,pomalo i sa batinama ali ništa.Dešava se da povremeno dan ili dva prekine sa tikovima ali ponovo nastavi.Čak se dešavalo da jedno vrijeme na momente samo otvara naglo i zatvara usta i slično.Djevojčica je jako lijepa ali su svi već primjetili njene tikove i svi drugari je upozoravaju .Kome da se obratim,nisam išla liječniku.
Unaprijed hvala,

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

12.10.2004. 20:26

Cijenjena gospođo Sara, tikovi (ako su to zaista) ozbiljan su problem kojemu treba prići ozbiljno i brzo. Srećom u dječjoj dobi mnogo je toga ispravljivo. Najčešće su vanjska manifestacija nekih psihičkih poteškoća i nerijetko se javljaju u inteligentnih i odgovornih ljudi koji su opterećeni ili se, u jednom trenutku, ne mogu nositi sa životnim zadaćama. Opterećenje, intelektualno i/ili psihičko, ne smije se, naravno, uspoređivati sa sličnim opterećenjima u odraslih. Tikovi se dosta često javljaju upravo u području očiju; događa se da promjena organske prirode, kao npr. konjunktivitis koji zaista dovodi, u svrhu zaštite i čišćenja oka, do čestog treptanja, posluži kao "baza" budućem tiku - treptanje zbog stvarne smetnje nastavi se u treptanje kao "ventila" neke duševne patnje. No, učestalo upozoravanje može u prvoj fazi pogoršati situaciju, u nekoj drugoj fazi osoba se kontrolira, pa treptanje može nestati. No, nažalost, često se gotovo istovremeno javlja neki drugi tik. Obično se kaže da "jedan tik zamjenjuje drugi". Stoga, preporučam Vam da svakako posjetite liječnika (zbog isključenja nekog organskog uzroka), a zatim i psihologa/psihijatra i, molim, bez fizičkih "pedagoških mjera". Osim fizičkih, u maltretiranja spadaju i neodgovarajuće reakcije okolice, npr. zapažanje i često i neadekvatno upozoravanje (osobito stranih osoba) i - ne daj Bože - ruganje. Stoga, potražite pomoć.
Mnogo srdačnih pozdrava Vama i djetetu.

Butterfly_Zgb

19.08.2011. 19:40

Poštovani!
Imam 22 g. i imam problem. Radi se o tome da već dugo godina imam tik, a taj je da non stop dodirujem svoje obrve do te mjere da mi na jednom dijelu fale.
Primjetila sam da to radim stalno.. bilo da se dobro ili loše osjećam.
Zadnje 2 g. imam nekih problema u privatnom životu (nemam posao, neda mi se učiti, ...) Zanima me kako i na koji način se mogu izliječiti... Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

19.08.2011. 21:55

Ne znam da li je riječ baš o tiku.
Dogovorite se sa svojom liječnicom.