Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Trešnja glave lijevo-desno


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra0001

03.01.2019. 18:00

Pozdrav,

Imam bebu staru 8 mjeseci koja povremeno trese glavicom lijevo-desno kao da govori ne-ne-ne... To se najbolje vidi kada je mirna i zeli fokusirati neki predmet, dok je aktivna i krece se to se ne primijeti. Inace beba se motorički super razvija - puza, gmiže, počela se dizati na nogice, guguće, slaže slogove...Bili smo kod okuliste sa 6 mj zbog sumnje na nistagmus i on je potvrdio da ima povremen nistagmus (samo u određenom položaju glavice) i da će se on smanjiti što i jest, i to dosta, sada se skoro pa ni ne primjeti. Izmjerena joj je tada dioptrija (koliko se može u toj dobi izmjeriti) i bila je +5 na oba oka (inače suprug ima dioptriju +7 od dijetinstva), ali rečeno nam je da će se ona mijenjati jer se dijetetu još razvija vid. Imamo kontrolu kod okuliste s godinu dana. Da li je ta trešnja glave povezana s očima, neka razvojna faza ili neurološki problem? Baš sam zabrinuta

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.01.2019. 16:25

Riječ je o autostimulaciji - relativno čestoj pojavi kojom se dijete umiruje kada je umorno, pospano ili kada mu je dosadno. Zasigurno nije u pitanju neurološka bolest niti je naveden pojava uzrokovana problemom s očima.