Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tvrda stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Adriana

04.06.2002. 17:50

Poštovani,

Moj 4.5 mjeseca star sin ima tvrdu i neredovitu stolicu, obično svaki drugi-treći dan a ponekad nema i po 5 dana. Dojim ga, a sada polako uvodimo rizinu kašicu i dajem mu 1 ml Ferum lek sirupa međutim situacija je još gora. Praznjenje je naporno, uz puno napinjanja, stolica je suha i tvrda. Dnevno popije i 1-2 dcl čaja od koromaca (Hipp). Bucko je, ima preko 8 kg, a rođen je s 3.5 kg. Ponekad se jednostavno ne moze pokakati dok mu ja ne podignem visoko noge i polagano masiram trbuscic. Kako da mu pomognem sada dok još ne uvedemo u prehranu namirnice koje otvaraju?

Hvala

Adriana

prof dr sc Ana Votava-Raić

05.06.2002. 19:48

Cijenjena gospođo, za početak pokušaja rješavanja Vašeg problema, nemojte djetetu davati rižinu kašicu (čemu, ako je na prirodnoj prehrani ?; i zbog njegove težine, nije potrebno žuriti s dodatnim ugljikohidratima) i dosadašnji čaj zamijenite s dosta zaslađenim čajem od "jače" kamilice. Preparati željeza u pravilu stvaraju druge promjene (najčešće učestalije stolice), ali ništa se ne može isključiti. Pretpostavljam da dobiva i antirahitičnu profilaksu D-vitaminom, pa je potrebna i provjera doze preparata. U slučaju da se problem nastavi ili pojača kao i u slučaju pojave dodatnih simptoma (npr. odbijanje hrane, povraćanje...) svakako Vam preporučam pregled na Klinici (npr. kod nas, na Šalati; 01 4552 333), jer postoje i bolesti koje se u dobi vašeg djeteta manifestiraju na način koji opisujete.