Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


hepatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Irena

05.06.2002. 14:53

Moje dijete ove jeseni kreće u vrtić i tada će imati dvije godine i devet mjeseci. Uredno je cijepljen (i Hiberix-om) i dobrog je zdravlja, ali sam u nedoumici da li da ga cijepim i protiv hepatitisa je vidim da neki pedijatri to savjetuju, a moja pedijatrica je relka da može ako ja to želim-dakle nije rekla ništa ni za ni protiv.

Dr. Darko Richter

06.06.2002. 15:51

Možete dijete dati cijepiti protiv hepatitisa A (cjepivo HAVRIX)i B (cjepivo ENGERIX). Engerix je obvezatan za svu djecu u 6. razredu, ali se može cijepiti i svatko tko to želi, ili ima određenu indikaciju i ranije, počevši s prvim danom života. U tom slučaju ne cijepi se više u 6. razredu. Havrix u nas nije obvezatan, ali je registriran. Mogu se cijepiti sva djeca čim navrše 2 godine života, a ako se već želi cijepiti, pravo je vrijeme prije polaska u školu, jer se hepatitis A javlja epidemijski upravo u kolektivima. Nuspojave cijepljenja su minimalne, ako ih uopće u znatnijoj mjeri ima. S obzirom da Havrix ne spada u obvezatna cijepljenja, cijepite se na vlastiti trošak, no taj i nije velik. Cijepi s s dvije doze, u razmaku od 6-12 mjeseci.