Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


učestale upale grla.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

16.06.2011. 21:22

Poštovani dr.

Imam sina od 16 mj i do prije 4 mj.je bio potpuno zdravo dijete,tj.od kad je krenuo u jaslice,nakon mjesec dana,dakle u Ožujku je dobio prvu upalu grla i antibiotik Amoksicilin,od kojeg je dobio proljev i osip,te mu je pretragama ustanovljeno da je alergičan na penicilin.
Drugi antibiotik je dobio za upalu uha i grla prije točno mjesec dana,Zinat,koji je popio do kraja. Tokom pijenja Zinata,točno dva dana nakon završene terapije, ponovno je dobio temp.najvišu 38,5 rektalno, koja je nakon četiri dana nestala,i radili smo bris grla,nosa,te kompletnu krvnu sliku, i pedijatrica je rekla da neće dati ništa,jer je to viroza iz jaslica.
Danas smo dobili III put antibiotik,ponovno Zinat, 1,5 žličicu, jer od prošle subote se je ponovno upala grla,uz obilan zeleni (smrdljivi) iscjedak iz nosa,te su rađeni brisevi nosa i grla u ponedjeljak, i negativni su na bakterije. Temepratura je bila od subote do pon.popodne prosječno 37,8, a od ponedjeljka do danas oko 38,5,uredno skidana.
Moja pitanja su:

Da li je moguće da je smrdljivi sekret iz nosa i identičan miris zadaha posljedica bakterijske a ne virusne viroze,koja se možda nije pokazala dok se bolest nije razvila?
Da li je moguće da se virozna upala grla pretvori u bakterijsku?
Da li je štetno toliko antibiotika u praktički 4 mj? I pedijatrica nije htjela više davati antb.ali je danas ipak dala,jer je grlo jako upaljeno i temperatura nikako ne prestaje.?
Dijete uzima također mjesec dana unazad IMUN 44,ali nažalost ide i mora ići u jaslice,tako da vas molim za savjet glede cjepiva Prevenar?
Hvala vam lijepa i svako dobro!

Darko Richter, dr. med.

16.06.2011. 22:25

Dijete je bolesno od kolektivizma koje je još uvijek trajno nasljeđe balkanskog besklasnog društva koje je počelo na Bleiburgu.
Nemam pojma radi čega vi mene pitate politička pitanja?
Ide u vrtić sa 16 mj.? I što se tu sada može očekivati, nego da prima i dalje prosljeđuje infekcije, sve u krug. Da li i što će mu netko propisati, za bakterije, viruse itd., sasvim je izvan moje nadležnosti i mogućnosti da se u to umiješam. Najviše to zavisi od vas, jer, čim odete doktoru, nešto ćete dobiti. Dakle. ako ne odete, nećete dobiti antibiotik. A, ako odete, postoji vjerojatnost koja se kreže od 1-99% da ćete izaći s receptom.
Normalo je da dijete krene u kolektiv s oko 3 godine. Molim vas da me poštedite tumačenja kako to nije moguće. Ja nisam tu da rješavam socijalna pitanja i (ne)zrelost roditelja. Ako ne možete drugačije, onda progutajte to što s time ide, i ne tražite odgovore u medicini. Ako se ide protiv prirode, ne može se dobiti blagoslov.
No, možete dijete cijepiti Prevenarom 13, i to dvjema dozama u razmaku od najmanje 2 mj. time će se barem smanjiti dio bakterijskih infekcije uzrokivanih najčešćim sojevima pneumokoka.
IMMUN 44 je glupost. Stop.

OFF

21.08.2013. 09:15

Poštovani,

moja kćer, 5 godina, prije mjesec (18.07) dana dobila upalu grla, terapija klavocin bid, 7 dana. Dva tjedna nakon antibiotika, temperatura 39, ponovno upala grla, dobila silapen 10dana, 3x5ml. Dan nakon što je popila zadnju dozu silapena, ponovno temperatura, pedijatrica kaže grlo i dalje upaljeno..Ono što je mene mučilo i što sam napomenula pedijatrici je to da je streptokok u pitanju pošto je prije 6 mjeseci bris grla je potvrdio streptokoknu upalu(nakon što je kćerki potvrđen streptokok u grlu, suprug, mlađa kći i ja također smo radili bris, nalaz je bio negativan) , nakon antibiotika tražila sam uputnicu za kontrolni bris, rečeno mi je da nema potrebe. Pedijatrica kaže da je silapen jak antiobiotik i ako slučajno i jest streptokok u pitanju da ga je silapen trebao uništiti. Dobili smo uputnicu za pretrage krvi i urina. Nalaze smo odmah nosili pedijatrici, neke vrijednosti su bile povećane, CRP, leukociti.. Propisan je sumamed forte 5 dana, 1x5ml..Sljedeće što me muči je to što je moje dijete u jednom mjesecu popilo 3 antibiotika, to jest, treći još uvijek pije..Na temelju napisanog, da li terapiju smatrate ispravnom i da li bi još kakve nalaze trebalo napraviti?

Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.08.2013. 12:40

Neće biti problema zbog pijenja antibiotika. Preporučam da se desetak dana po završetku Sumameda napravi bris ždrijela, kompletna krvna slika, SE, CRP i jetreni testovi. Bakterija može preživjeti unutar krajnika zbog toga što kod upalno promijenjenih krajnika antibiotik koji puta ne može dospjeti u dostatnoj koncentraciji koja bi uništila uzročnika upale. Ukoliko se ponovno dokaže streptokokna upala (crvenilo i ostali znaci upale krajnika uz pozitivan nalaz brisa) treba pokušati s cefalosporinom 2. generacije (Zinnat, Novocef). Pozitivan nalaz brisa bez znakova upale ne treba liječiti jer je riječ u tom slučaju o kliconoštvu.