Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Učestali bronhitisi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dragica333

28.08.2020. 19:25

Doktore, molim Vas za savjet kako "spriječiti" pojavu bronhitisa kod djeteta od skoro 6 godina?

Da pojasnim malo. Dijete počne šmrcati, ništa pretjerano, ide vodica iz nosa, koju redovito usisavamo Arianom (onaj nastavak za usisavač baš iz bojazni da mu se to ne sljeva u grlo i pluća), i u roku od cca 24 sata razvije takav bronhitis da odmah mora dobiti injekciju (nažalost ne znam više točan naziv lijeka koji dobiva) jer ga stišće u prsima i teško diše. Bez ikakvog predhodnog kašlja i bez temperature.
U terapiji osim spomenute injekcije dobijemo Ventolin (1-2 potiska, 3-4 puta na dan) i 1 vrećicu dnevno Fluimukana, uz standard inhalacije fiziološkom i puno tekućine (ima 29kg i visok je 135cm). Kašljati počne (onako jako i mokro) tek sljedeći dan i to se onda oduži dok ne iskašlje. Temperaturu nikad nema i dobrog je općeg stanja, osim kad ga uhvati kašalj, onda je to nekad kao da se guši.

Znači u principu me zanima kako da u tom kratkom vremenu spriječim da od laganog curenja nosa ne dobije odmah bronhitis?

Dijete ide u vrtić na 4 sata, inače nije pretjerano bolestan, ovo s bronhitisom se u zadnje vrijeme zaredalo. Ima uredan apetit, zdravo se hrani (operirao je atreziju anusa pa jako i inače pazimo na prehranu) i puno boravi na zraku. Od lijekova ne koristi ništa, s vremena na vrijeme (cca jednom tjedno) mu dam par žlica domaćeg meda, tableticu D vitamina (Jamieson), par gumenih medvjedića multivitamina (Salvit) i prutić Biorela čokolade (probiotik). Znači ništa od toga ne koristi na svakodnevnoj bazi, nego otprilike jednom u tjedan dana dobije sve nabrojano.

Da li bi možda nešto još trebalo uključiti kao podrška imunitetu? Davali smo jedno vrijeme Imunoglukan, nisam primijetila da je nešto posebno imao utjecaj, ali bi možda i bio više bolestan nego je bio.

Nema dokazane nikakve alergije, niti je ikad imao ikakvih problema s te strane

Hvala Vam puno na savjetima
LP
Dragica

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.09.2020. 11:40

Vjerojetno ste bili kod pulmologa. Ako je isključena alergija bilo bi dobro uvesti tzv "zaštitnu" terapiju - Flixotide spray i/ili montelukast 1 tbl navečer. Moguće je riječ o nealergijskom tipu stme i to će vremenom proći. Svakako ga cijepite protiv gripe kada krene sezona cijepljenja. Umjesto fiziološke možete inhalirati hipertoničnom otopinom morske vode (Sinomarin ampule), istom otopinom ispirajte nos. Drugo ništa ne bih savjetovao.

rrr777

30.12.2020. 10:50

Poštovani,
Dijete staro 17 mjeseci (korigirano 14,5 mjeseci, rođeno 29+4 bez dijagnoze) od navršenih 12 mjeseci stalno obolijeva od opstruktivnog bronhitisa, u 5 mjeseci 4 bronhitisa i 3 puta hospitalizirano.
Prvi bronhitis kraj 7.mjeseca 2020. god. hospitalizirani na 3 dana, odmah po dolasku u bolnicu dobiva inhalaciju ventolinom, solumedrol injekciju, kisik i sumamed s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Drugi bronhitis kraj 10.mjeseca 2020. god. hospitalizirani na 4 dana, odmah po dolasku u bolnicu dobiva inhalaciju ventolinom, solumedrol injekciju, kisik i sumamed s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Treći bronhitis početak 12.mj 2020. god. hospitalizirani na 4 dana, odmah po dolasku u bolnicu dobiva inhalaciju ventolinom, solumedrol injekciju, kisik i Rexocef (lagana upala uha) s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Četvrti bronhitis polovica 12.mj 2020. god, dolazimo u bolnicu u 3 ujutro, odmah dobiva inhalaciju ventolinom i solumedrol injekciju, puštaju nas kući uz upozorenje da ako se situacija pogorša da se vratimo u bolnicu kako bi nas hospitalizirali. Daju nam tablete Medrol za kući (pola tablete,8mg svakih 8 sati jedan dan i dva dana svakih 12 sati). Drugi dan javljamo se pedijatrici i dolazimo na inhalaciju ventolinom svaka 4 sata s postepenim smanjenjem kroz sljedeće dane.
Dijete napravilo alergotest, sve negativno. Od 10.11.2020. je na terapiji Singulair 4mg i dobiva Neocate junior mlijeko do daljnjeg.
Pedijatrica i pulmolog kažu da nema potrebe mijenjati terapiju i da je još pre rano da bi terapija djelovala.
Tata astmatičar i alergičar.
Bronhitis uvijek počinje curenjem nosa dan, dva i nakon toga krene kašljanje ili kihanje te se stanje naglo pogorša i dijete ne može disati.
Kod kuće čim krene bronhitis izvlačimo sekret iz nosa usisavačem i dajemo ventolin na inhalator kod minimalnom zvuka „škripanja“, međutim svaki put završimo u bolnici jer se stanje jako naglo pogorša, dijete počinje jako „škripiti“, prsni koš bude napuhan, izdah produljen.
Kod kuće smo maknuli sve tepihe, zavjese, plišane igračke, odvlaživač zraka stalno radi i često provjetravamo prostorije.
Dijete ne pohađa jaslice.
Dijete uzima svaki dan Beta glukan.
Zanima me koliko je potrebno da terapija Singulair-om počinje djelovati?
Molim Vas preporuku što nam je učiniti kako bi se učestalost bronhitisa smanjila?
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.01.2021. 17:25

odgovoreno na postu bronhitis 6.1. (pitanje postavljeno na 2 posta).