Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


učestalost defekacije u bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Miroslav

18.09.2002. 10:29

Poštovani/poštovana
otac sam dvomjesečnog dječačića koji do sada nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Isključivo je na prsima i sa dva mjeseca gotovo je udvostručio tjelesnu težinu (pri porodu 3.550, sa dva mjeseca starosti 6.600). U dobi od oko 3 tjedna pojavile su se prve kolike koje su se javljale svakog dana u isto vrijeme, no već sada u dobi od dva mjeseca ne pojavljuju se svaki dan. U usporedbi s prvim nastupima njihovo vrijeme trajanja je kraće a čini se da je i intenzitet slabiji. Ono što me zabrinjava je slijedeće: već sedmi dan dijete nema stolicu. Inače nema znakova ikakvih poremetnji. Uredno jede u uobičajenim vremenskim razmacima, spava, mokri i naočigled napreduje. Nema niti znakova neprohodnosti crijeva jer redovito vjetri. Trbuščić je mekan, nema nikakvog znaka boli na dodir ili umjereni pritisak pri masaži. Dijete ne pokazuje znakove bilo kakve nervoze. Naprotiv, veselo je i pokazuje zanimanje za okolinu. Drugim riječima, osim izostanka defekacije, dijete ne pokazuje bilo kakve znakove poremećaja zdravlja. Prehrana majke ostala je manje-više ista kao i prije zatvora stolice. No, detalj koji se promijenio i za koji sumnjamo da je izazvao ovu pojavu je uzimanje Plivit D3 preparata.
Molim Vas za savjet je li potrebna intervencija u ovakvim slučajevima ili je roditeljski strah pretjeran?
Srdačan pozdrav!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

18.09.2002. 21:39

Cijenjeni gospodine, najvažnije ja da je Vaše dijete dobrog općeg stanja i da dobro napreduje. No, izostanak stolice u vremenu od oko 7 dana zaista ne spada u ono što nazivamo granicama normale. Da li je do ovog (vjerojatno slučajnog i prolaznog) poremećaja došlo uslijed uzimanja vitamina D teško je reći. Sasvim usput, vitamin D u toj je dobi i uz taj prirast na težini neophodan ! No, Vas zanima akutna opstipacija koju zaista treba riješiti. U nekim slučajevima od pomoći može biti i toplomjer, kao kod rektalnog mjerenja temperature. Ostali najpogodniji načini (bar u početku) jesu: davanje kamilice jače koncentracije i nešto više zaslađene, tzv. mikroklizme i/ili davanje mliječnog šećera (Saccharum lactis) u uobičajeni obrok. Mikroklizme i mliječni šećer mogu se dobiti u apoteci. U posebno tvrdokornom slučaju dolazi u obzir klizma data u ambulanti. Vjerujem da se radi o lako rješivom problemu, što Vam i želim. Međutim, rijetko, ali ipak, na ovaj način može početi i kronična opstipacija. U tom slučaju, stojimo Vam na raspolaganju (01 4552 333).