Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala sinusa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DraganaK92

31.01.2024. 22:20

Poštovani,

Molim Vas za pomoc. Trudnica sam, 23. nedelje trudnoce. Prije tacno mjesec dana pokupila sam virus koji trenutno hara, sezonski grip ili sta god, te sam kao posljedicu dobila upalu sinusa koja se ogledala u potpunoj zacepljenosti nosa, gustom obilnom zelenom sekretu koji se prvo mogao ispiriti na nos, pa potom samo nazalno prolazio, gdje se stvarao čep negdje izmedju nosa i grla i davao osjecaj "davljenja", otezanog gutanja vode, hrane, pljuvacke..onda je taj čep popustio pa je ostala zapusenost nosa, potpuna zacepljenost ali bez čepa i zelenog sekreta i naposlijetku se opet pojavilo sve ispocetka..pocela sam i da kasljem produktivno jer mi se sekret slijeva u grlo iz nosa, a glavobolje, uzasan pritisak u predjelu cela, bolovi vilice, sinusa na dodir, blago povisena temperatura 37 sa 2 itd. nakon sto sam popila 2 ture amoksicilina 2x1gram dnevno, 10 dana koristila dexametazon neomicin kapi 5x2 u nos, su prestali, pritisak je ostao samo u vrhu nosa i čelu ali kad se nos zacepi skroz, ali zacepljenost je ostala, nos je suv, zapusen, nikakve inhalacije, naparavanja na kamilici, zalfiji, hipertonicne otopine morske vode, ispiranje fizioloskom, nista ga ne moze otcepiti sem spreja dekongestiva, ali onih "jacih" snup, operil i sl. Znam da se ne smije koristiti dugo, te koristim po noci tek toliko da mogu da zaspim jer sam strasno iscrpljena, nervozna, polako i depresivna jer ovo traje vec pun mjesec. I snup otcepi nos na neka 4 sata nocu i to je to, ali ne daje osjecaj potpune 100% prohodnosti vec taman toliko da mogu odspavati. Kako sam malo i anemicna, zadisem se brzo, ali i psihicki mi nedostaje vazduha, pa sve skupa daje jos gori subjektivni osjecaj. Zbog toga ni ne idem nikud posebno, zivot mi nekako stoji u mjestu..disanje na usta mi je prenaporno, a da zaspim disuci na usta, ne postoji sansa. Od ORL sam prije 6 dana nakon popijenih antibiotika dobila Mometazon lek sprej ali on jos uvijek ne djeluje. Receno mi je da mu je potrebno 10, 15 dana da pocne djelovati. Da li smatrate da ce on moci da pomogne imalo u ovako opisanom slucaju i da li mu je zaista potrebno duze vrijeme? Da li je moguce da ovo stanje, ovakve potpune zacepljenosti ostane trajno, odnosno da li je "normalno" da mjesec dana vec drzi bez pomaka osim sto nema tih bolova uzasnih i koliko moze da traje takvo stanje potpune zacepljenosti i kaslja prije nego popuste simptomi? Znam da postoji hronicni sinusitis i da se akutne upale kod takvih dijagnoza vracaju, ali da bas traje bez pauze uzimajuci u obzir da je ovo prvi put u zivotu da sam dobila upalu, da nemam devijaciju septuma i da pregledom kod ORL nije vidjela polipe u nosu i sl.,jer nisam mogla trudna da radim rtg snimke i sl.
Hvala unaprijed i oprostite na predugoj poruci ali zaista sam ocajna jer mislim da nikad nece popustiti s obzirom na ovoliko trajanje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.02.2024. 22:10

Nažalost ima virusa koji mogu dugotrajnije izazvati ovakve smetnje, i po par tjedana. Pokušajte spavati s dosta povišenim uzglavljem, u kući temperatura neka bude maksimalno 21 st C, Mometazon nastavite. Dolazi u obzir popiti kuru Sumameda. Neugodno jest, no proci ce, nemojte klonuti duhom!