Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Upala žlijezde slinovnice - podjezične


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamavesna

14.12.2009. 11:00

Poštovani doktore,
Mom sinu koji ima četiri i pol godine je prije 9 dana natekla žlijezda ispod jezika. Kako smo se uplašili da nisu zaušnjaci išli smo na pretrage koje su potvrdile da nisu, ali ima CRP 11 i dobio je kao terapiju Klavocin. Terapiju pije već 7 dana, međutim žlijezda je i dalje otečena, i okolo nje ima upaljenih limfnih čvorova. Pitanje koje želim postaviti je što učiniti ako žlijezda ne splasne nakon antibiotika, kamo dalje ići i postoji i koliko joj uopće treba da splasne budući da se na opip čini malo manja, ali je još uvijek povećana i bolna. Da li je to opasno za dijete, budući da do sad nisam nikada čula da djeca imaju problema s time. Inače temperature nema i opće stanju mu je dobro.
Puno pozdrava i hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

14.12.2009. 12:05

Evo, ni ja to nisam susreo, osim u okviru mumpsa, ili postvakcinalne atenuirane bolesti.
CRP 11, ako se već vadio, ukazivao je da NE treba piti nikakvi antibiotik.
Inače, otok žlijezda slinovnica,osobito podjezičnih, obično je otok limfnog čvora od upaljenog zuba ili afte.

mamavesna

14.12.2009. 13:35

Doktore, onda da prekinem davati antibiotik ili da mu dam svih 10 dana? Malo sam zbunjena, a još više uplašena. Komu da se obratim dalje, inače naša dr. spominje nekakvo čišćenje kod ORL-a.
Puno hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

14.12.2009. 19:45

Ponavljam vam, ja ne znam zašto se radi CRP, ako se na jasno uredni nalaz opaljuje antibiotik. No, nije samo CRP indikacija za antibiotik. Zato, bez pregleda ja vam ne mogu reći ovo ili ono. Svakako, ja to svojem djetetu ne bih davao, ako bih mu već išao vaditi CRP i dobio nalaz od 11 mg/L. Jer, onda nije upala slinovnice, već nešto drugo, ako je uopće slinovnica.