Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Urin četveromjesečne bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pegasus

16.11.2007. 21:25

Dobar dan. Molila bih bilo koga za savjet u vezi s nalazom urina moj bebe, jer mi doktori u Puli ne govore ama baš ništa, a meni je žao moju četveromjesečnu bebu slati na neke neugodne analize i promatranja. Još gore bi mi bilo da se radi o nekom ozbiljnom problemu, zato vas još jednom molim za bilo kakav savjet.

Naime, s obzirom da sam imala gestacijski dijabetes, naša je pedijatrica zatražila analizu urina kada je beba imala tri mjeseca da bi u potpunosti odbacili mogućnost da ga je i ona naslijedila. Hvala Bogu, sve je bilo u redu, ali su leukociti bili povišeni, a leukocitna esteraza je bila +3 (negdje oko 120 čini mi se a normalno je 10). Pitala sam pedijatricu o čemu se radi, a ona je, nakon kraćeg informiranja sa mnom, rekla da je takav nalaz vjerojatno zato što sam joj uzela prvu jutarnju mokraću nakon što je dijete cijelu noć spavalo bez jesti i piti. Ponovili smo urin i opet je nalaz isti iako je urin uzet tek oko 11 sati, dakle nakon što je jela i popila cijelu bočicu čaja. Sad sam već zabrinuta jer sam se rastrčala po internetu i svugdje se spominje smanjena funkcija bubrega ili infekcija. Po drugim je pokazateljima infekcija isključena. Zanima me i može li to imati ikakve veze sa mnom jer sam i ja tijekom cijele trudnoće imala takav nalaz, pa mi je doktorica na kraju rekla da pijem više vode. Ali moja curica stalno pije, po mojoj procjeni možda i previše, ali opet to je relativno jer puno slini zbog otečenosti desni. Molim pomoć!!! Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

17.11.2007. 10:25

Potrebno je uzeti urin po svim pravilima struke, tj. odvesti dijete u ambulantu bolnice, tamo oprati spolovilo, nalijepiti sterilnu vrećicu i čekati da se dijete pomokri. Tada dati dio urina na citološki i biokemijski pregled, a dio na bakteriološki (urinokultura). Danas se prakticira nakon pranja spolovila, uzeti urin odmah kateterom, bez lijepljenja vrećice čekanja da se dijete pomokri.