Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uvecani pijeloni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

melinna

03.01.2023. 17:00

Postovani, u 18 nedelji trudnoce bebi su vidjeni uvecani pijeloni obostrano do 7mm.
Molim vas mozete li mi reci sto to moze znaciti za dijete? U slucaju da se ne povuce da li se uspjesno lijeci kada se dijete rodi? Da li ta djeca imaju normalnu duzinu zivota nakon lijecenja (ukoliko je potrebno)?
Jako sam zabrinuta, sve sto mogu je da cekam ali su mi potrebne informacije sto mogu ocekivati. Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.01.2023. 00:05

Prošrenje će vjerojatno biti prisutno i nakon poroda, treba pustiti barem 3 dana da se ultrazvukom procijeni trenutno stanje. U pravilu se kod najviših stupnjeva proširenja planira operativni zahvat nakon navršene godine dana. U međuvremenu se provodi zaštita od infekcija malim večernjim dozama antibiotika. U pravilu operativni zahvat uspostavlja normalnu funkciju bubrega i nije za očekivati neke trajne posljedice. Naravno, postoje brojne podvarijante uzroka proširenja te je važno u prvim mjesecima života obaviti kompletnu dijagnostiku. Trudnoću i nalaz bubrega treba pratiti redovito.

melinna

10.01.2023. 13:35

Koliko je dijagnoza “valvula zadnje uretre” opasna? Da li se sa njom moze normalno zivjeti ili ipak u nekom trenutku zivota dovode do propadanja bubrega?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2023. 18:30

Valvula stražnje uretre se mora kirurški rješavati, inače dolazi do oštećenja ooba bubrega.