Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6468 | Broj poruka: 25797

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


UZ mozga kod novorodjencetaaa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Minamina1234

22.09.2022. 00:45

Poštovani. Moja beba je rodjena u 37 sedmici.. Zbog teskog poroda radjen je UZ mozga : FIH uredne sirine, blaza asimetrija letaralnih komora, u oba sulcus terminalisa polja mijesane ehogenosti, nejasnih granica, pleksusi hipoehogeni Dg. HIC I susp. Molim vas mozete li mi reci sta ovo znaci ? Jako sam zabrinuta

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.09.2022. 12:35

Riječ je o promjenama koje ukazuju na mogućnost da je postojalno krvarenje prvog stupnja. To ne bi trebalo imati utjecaja na rast i razvoj djeteta obzirom da oko 30% djece iz urednih poroda ima krvarenje prvog stupnja. Kako se ne očekuju posljedice, ultrazvuk mozga se ne radi rutinski djeci iz nekompliciranih poroda. Redovito pratite razvoj djeteta kod odabranog pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, on može odlučiti da se dijete uputi fizijatru kako bi se započelo provođenje vježbi za podsticanje motoričkog razvoja. Zaključno, opustite se i uživajte u komunikaciji s djetetom, to je neobično važno za njegov razvoj.

Minamina1234

25.09.2022. 16:10

Od srca vam zahvaljujem na odgovoru. Kada sam rodila rekli su mi da beba ima tremor. U otpusnom pismu samo stoji "blazi tremor, naglasenog tonusa"
Ponekad cesto zna da cvrsto drzi glavicu i da se izvija i ručice joj zadrhte. Niko mi nista povodom toga nije objasnio niti uputio dalje. Voljela bih kad bi mi mogli reci da li je nesto ozbiljno u pitanju ? Hvala puno