Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vakcina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tina

24.02.2003. 10:03

Postovani,
Imam bebu od 8 tjedana i sada treba primiti one obavezne vakcine. Zanima me da li preporucujete i primanje vakcina protiv hepatitisa b i meningitisa
puno hvala

Dr. Darko Richter

24.02.2003. 21:58

Ne znam da li Vi živite - u Hrvatskoj, ili negdje drugdje? Ovdje s 2 mj. dijete dobiva cjepivo protiv hemofilusa (hemofilus uzrokuje invazivne gnojne infekcije, pa i gnojni meningitis), a sa 3 mj. slijede "stara" cjepiva protiv difterije, tetanusa, hripavca i dječje paralize. Protiv ostalih uzročnika meningitisa (bakterijskih) za sada nema cjelovitog cjepiva, a u SAD-u daju sedmerovalentno cjepivo PREVENAR protiv najčešćih sojeva pneumokoka, koji također može uzrokovati gnojni meningitis. U nas PREVENAR nije još registriran. Što se tiče hepatitisa B, dijete cjepivo može dobiti od prvog dana života, no prema našem programu cijepljenja, to se kao redovito predviđa teku 6. razredu osnovne škole.