Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zubići


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mario

25.02.2003. 00:33

S velikim poštovanjem obraćam vam se da mi pomognete u rješavanju malog problemčića vezanog za izbijanje zubića kod djeteta od 4.5 mjeseci.Naime ,otkad je zamjećeno od strane lokalne pedijatrice da kod malog predstoji razdoblje za izbijanje zubića kod malog se osjeća nervoza s naznakama plača i učestalim buđenjem.Da bi donekle ublažili navedenu situaciju upotrebljavamo adekvatni gel (ne mogu se sjetiti naziva) i jedan lijek iz starine po preporukama naših baka a radi se o nanošenju kapljice-dvije domaćeg crnog vina na mjesto gdje trebaju izbiti zubići.Zanimalo bi me da li navedeni postupak škodi djetetu i vašu preporuku za učinkovitijim sredstvom koje bi ublažilo narečene simptome u fazi izbijanja zubića.
Pošto se nalazim van RH također bih vas zamolio da mi ogovorite na pitanje vezano za vakcinisanje.U jednom vašem odgovoru pročitao sam da se dijete u RH sa dva mjeseca vakciniše protiv gnojnog meningitisa a tek nakon dolazi uobičajena troperiodična vakcinisanja.U BiH gdje se nalazim, vakcinisanja protiv gnojnog meningitisa nema u liječničkom tretmanu a za period kasnijeg djetetovog razdoblja ne znam.Pitanje koje vam postavljam je da li se narečeno nevakcinisanje može biti štetno i da li se isto može obaviti u RH i u kojem razdoblju djetetovog života pošto je prevazišlo vrijeme kada je ono trebalo primiti vakcinu?

Dr. Darko Richter

25.02.2003. 19:26

Nikakve recepte iz starine ne mogu vam odobriti, jer, da vrijede, imali bi sigurno potvrdu u suvremenoj medicini. Što se tiče vina, nije mi jasno koliko je to u BiH autohtoni recept vaših baka. No, još važnije, trebate znati da bilo kakvo nuđenje alkohola djetetu predstavlja u mnogim držvama krivično djelo (ne znam za BiH).
Što se tiče cijepljenja, cjepivo za hemofilus (to je samo jedan od uzročnika gnojnog meningitisa i nekih drugih gnojnih infekcija ranog djetinjstva) možete dobiti i u BiH i tražiti liječnika svojega djeteta da mu da to cjepivo: tijekom prve godine u tri doze u razmacima od 4-6 tjedana, te još jednom s oko 18 mj. starosti. Radi praktičnosti ide se obično paralelno s DiTePer-om i poliom, pa se čak svih tih 5 vakcina može dati u jedinstvenoj injekciji poznatoj kao "Pet u jedan". Mislim da se i ona može nabavitiu BiH (komercijalno ime "INFANRIX-IPV+Hib"blunk.