Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


virusi?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ancica

19.02.2002. 13:42

Sin nam je ove jeseni krenuo u vrtic s 2,9 godina. Do tada je bio samo nekoliko puta prehladjen i jednom na Klavocinu. Cijepljen redovno (bez posebnih reakcija) i prije vrtica jednom dozom protiv Hib-a. Od kad ide u vrtic redovito obolijeva nakon 3 tjedna vrtica. U 4 mjeseca imao je 3 "viroze", prva bez temperature ali je zbog promjena na uhu dobio Klavocin. Druga s temperaturom od 39,5-40,5 (rektalno) 6 dana, tek nakon toga se "nesto culo" na plucima i dobio je Cedax - bio je izrazito kataralican i do antibiotika je stalno povracao velike kolicine sluzi.Leukociti 5.3 uz normalnu difer.sliku. Zadnja "viroza" je bila prije dva tjedna, opet s temp. 39,5-40 tijekom 5 dana, opet jako kataralican, stalno je povracao ogromne kolicine sluzi uz opcu klonulost. U zaraznoj su snimljena pluca-pojacan crtez ali bez znakova pneumonije, bris zdrijela i nosa normalna flora,leukociti 5,2 i normalna dif.slika. Zakljucak je bio da je to gripa i da ce proci bez antibiotske terapije.Nakon 6 dana takve temperature njegov se lijecnik odlucio na Klavocin i sljedeci dan je odmah doslo do poboljsanja.Inace je anemican i slabo jede (14,7 kg, visok 99 cm).Zasto dolazi do evidentnog poboljsanja nakon antibiotika ako su to bile viroze a ne bakterijske infekcije, te zasto lijecnik ceka da prode 6 dana visoke temperature da da antibiotik? Kako dijete mora u vrtic, molim savjet sto mozemo poduzeti? Da li napraviti neka dodatna testiranja ili cijepiti dijete protiv pneumokoka?
Lijepi pozdrav od zahvalne mame

Dr. Darko Richter

19.02.2002. 19:14

Problem se dosta često vidi u pedijatrijskoj praksi. Retrogradno i preko interneta teško je reći da li su ono bile viroze ili bakterijske infekcije. Ako je temperatura viša od 39,5 stupnjeva C rektalno, tada je vjerojatnije da se radi o bakterijskoj infekciji, iako npr. adenovirusi mogu praviti isto tako visoke temperature čak tijekom 1-2 tjedna. U pravilu se antibiotik ordinira čim ima znakova širenja infekcije iz nosa i ždrijela dalje, npr. u bronhe ili srednje uho, makako laboratorijski pokazatelji bili u prilog virusnoj infekciji. Ako iskustveno možete tvrditi da mu je po antibiotiku odmah bolje, to ne znači da mu je bolje zahvaljujući antibiotiku, već se možda spontano poboljšanje poklopilo s prvom dozom lijeka. Isto tako, ostaje mogućnost da mu je bolje upravo od antibiotika. U nas jako puno djece dobiva non-stop neke antibiotike, pa bi bilo neprikladno da se na vašem djetetu, kome prema dosadašnjoj empiriji skoro uvijek pomažu, forsira samo simptomatska terapija zbog nekih laboratorijskih nalaza. Ne bi škodilo cijepiti dijete protiv pneumokoka (PNEUMOVAX, PNEUMOPUR, i sl.). Možete svog liječnika upitati da li bi možda uputio dijete na jednu jednostavnu imunološku obradu.

ankica

20.02.2002. 11:59

Dijete nam je staro 23 mjeseca. S 12 je krenuo u jaslice i u početku je bio "stalno" bolestan, ali srećom bez većih komplikacija, uglavnom prehlada, kašalj, nos, povraćanje u kašlju, temperatura... Tri je puta do sada imao temp višu od 40,7.

Budući mu nosić često curi, odnosno "u sinusima" često čujemo kao da su puni i često kašljuca i bez dr. znakova (temp. npr.), a živimo u zagađenom okolišu (centar grada), bi li bilo dobro napraviti neku pretragu "na bronhitis" ili slično, koju i gdje.
Naime, njegov pedijatar uvijek ga pregleda i posluša i kaže da se ne čuje ništa na plućima.
Cijepljen je, osim redovnog obaveznog cijepiva, i HiB-om tri puta do sad.

Dr. Darko Richter

20.02.2002. 22:19

Vi i Gordana postavljate skoro identično pitanje, pa pogledajte odgovor Gordani od današnjeg dana (20. 02. 2002.).