Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Vodene kozice i boravak vani


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elly07

19.03.2013. 14:35

Poštovani doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, znam da ćete opet dobiti dojam da se borite sa roditeljskim bapskim pričama koje nisu ni vrijedne pažnje, ali u traženju nekog konkretnog, stručnog podatka nisam imala sreće pa se obraćam Vama. Na nekoliko strana sam čula i pročitala da dijete tijekom vodenih kozica ne smije biti izloženo suncu iz nekoliko razloga: sunce uzrokuje povlačenje kozica "unutra" pa su lakše moguće komplikacije tipa prelaska vodenih kozica na pluća, ostajanje hiperpigmentacijskih mrlja na mjestima krastica koje su bile izložene suncu, pa do čak upala moždanih ovojnica... Neki od ovih simptoma (nisam ih sve ni pobrojala) čak i meni, laiku, zvuče kao priče za zastrašivanje djece, ali, vjerujte mi, neke od tih priča dolaze od liječnika (ne medicinskih sestara ili nadriliječnika, nego baš liječnika) i nije da želim dovoditi njihovu stručnost u pitanje, nego zaista ne nalazim konkretnu i potkrijepljenu informaciju da je tome zaista tako.
Moja djeca (4,5g i 2,5g) su dobili jučer vodene kozice i ne, ne mislim ih izvoditi odmah van, ali kad se simptomatika počne povlačiti, medicinski gledano, ima li kakve kontraindikacije za izlazak van (napominjem da bi izlazili u svoje dvorište, dakle ne bi dovodili svekoliko pučanstvo u opasnost od epidemije)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 22:35

Ispričavam se ali nekako mi je promaknuo vaš upit. Na svu sreću nije bilo sunca happy. Dijete koje ima kozice treba mirovati kako bi što uspješnije prevladalo virus; dakle ne preporučuje se izlazak vani jer to uglavnom podrazumijeva veću tjelesnu aktivnost. sunce nema veze, hiperpigmentacija je prolazne naravi, nakon nje nastupa hipopigmentacija i potom se uspostavlja normalna boja kože. Jedino ako je došlo do bakterijske infekcije nastaje ožiljak koji može ostati trajno smanjene pigmentacije.

aavvii

11.06.2013. 23:25

Poštovani, zanima me oko ovog izlaska van...sunce? Naša pedijatrica kaže da dijete ne bi smijelo na sunce 4 tjedna od izbijanja kozica...ali pri tome ne spominje da je to zbog ožiljaka nego zbog mogućih komplikacija...i onda naravno počinjemo sa googlanjem (što nikako ne bi trebali ), ali eto među onim zastrašujučim nailazim na vaš nezastrašujući happy odgovor gdje pišete da dijete može van na sunce..pa bih molila da mi objasnite koje su to moguće komplikacije...(naravno u vrijeme vručina ni ne vodim dijete na sunce u vremenu od 11h-17h).
Inače danas nam je treči dan izbijanja...ima ih malo...dosta dobro podnosi i nema temp...ima 3god.
I ako može još pitanje...imam i bebu od 7mj koju dojim...kolike su šanse da dobije i koliko dana može proči do njihove pojave?
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.06.2013. 11:10

Jedini problem je veća osjetljivost kože na sunčeve zrake na mjestima gdje su bile kožne promjene zbog slabije pigmentiranosti. Ostalo je bez utemeljenja.

nika94

27.11.2023. 14:55

Poštovani,
Djevojčica je dobila vodene kozice(ima 3,5 godine)..može li izaći vani, malo prošetati i sl.? Naravno, ne među ljude.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2023. 11:10

Ako nema temperaturu i dobrog je općeg stanja može. U suprotnom ne.