Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vodene kozice- inkubacija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

enibadi

31.12.2008. 00:20

poštovanje.
dijete je dobilo vodene kozice prije tri dana. prije dva dana družilo se sa drugom djecom ne znajući da su dvije piknjice na licu zapravo vodene kozice. . jesu li ta druga djeca, ukoliko su se zarazila, a poznato je da inkubacija može trajati i do 21 dan, zarazna za drugu djecu?

situacija je takva da su mi jučer u gostima bilia djeca koja su prije dva dana bila izložena virusu, tj. djevojčici čija majka nije bila svjesna da su pikniice na licu zapravo vodene kozice.
trebamo slaviti svi zajedno novu godinu sutra. ( naravno, ne i zaražena djevojčica) . e sad, ako su se ta druga djeca koja su bila direktno izložena bolesnoj djevojčici zarazila, jesu li već sad zarazna i za moje djete koje nije bilo direktno virusu?

malo sam zakomplicirala..
haval na brzom odgovoru i sretna nova godina

Darko Richter, dr. med.

31.12.2008. 11:55

Nije moguće razaznati što vi sve želite znati.
Onaj tko je bio u kontaktu s osobom u vodenim kozicama,ima 90% šanse da oboli, i to za 10-21 dan od kontakta (inkubacija). Osoba zaražena vodenim kozicama, i prije no izbiju prve kozice, može biti zarazna za okolinu od 1-5 dana prije pojave osipa.
Ne znam na koji način proslava Nove Godine ima veze s vodenim kozicama.

enibadi

31.12.2008. 19:10

direktno nova godina nema nikakve veze sa vodenim kozicama,bilo bi čudno da ima.zar ste pomislili da ih dovodim u vezu?! ma ne...nisam toliko nenormalna!
ono što sam htjela saznati,lijepo ste mi rekli.upravo me to zanimalo, je li dijete koje je bilo u kontaktu sa oboljelim djetetom zarazno odmah,ukoliko se zarazi, a zarazi se u 90%slučajeva,ili tek nakon nekih min.5 dana od kontakta? u to računam , ovih 10-21 dan!
dakle, nije zarazno odmah, zarazno je tek 5 dana prije izbijanja mjehurića, a to je ,a ko je inkubacija 10 dana, uzimam minimalno, tek 5 dana nakon kmontakta sa oboljelim djejtetom, odnosno nakon zarazivanja!

uf...

Darko Richter, dr. med.

31.12.2008. 20:00

Tako je.
Uvijek pokušavam učiteljicama svoje djece protumačiti da jedino što djeca treba da znaju nakon izlaska iz osnovne škole, jest aritmetika i pismenost. Ostlo i onako nauče drugdje, no ovo baš moraju u školi, za razliku od svega drugog.
Iz vašeg zaklučka, neizostavnog zakompliciranog u provom dijelu nekim nerazumljivim analizama, zaključujem da ste s odličnim uspjehom završili osnovnu školu.

enibadi

01.01.2009. 22:00

ako ništa drugo, zar ne?!

Darko Richter, dr. med.

01.01.2009. 22:10

U drugo se na pačam.