Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptokoka pneumonija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amdi

04.12.2008. 20:00

Molim Vas da mi odgovorite, djeci u vrticu u koji ide moj sin radili su bris grla i nosa posto je jedno dijete obolilo od ove bakterije. Ispostavilo se da 10-toro djece ima tu bakteriju medju kojom je i moj sin-nalaz je pokazao u nosu streptokoku pneumoniju. Medjutim, test je radjen 17.11. a nalaz brisa je dostavljen 29.11. Mene interesuje da li se u medjuvremenu mogla bakterija spustiti i u grlo za to vrijeme i koje je vrijeme izljecenja u prosjeku? Kcerka od 16 mjeseci je isto dobila tu bakteriju u nosu, ali dobila je drugaciju terapiju-kapi za nos i sirup Ospen, a sin od 3,5 god.sirup Zinnat

Darko Richter, dr. med.

05.12.2008. 01:40

Djeca očito nisu bila bolesna, pa niti nisu dobila terapiju radi sebe, već radi prekidanja kliconoštva među djecom u vrtiću. Ne možete liječiti bakteriju od koje nemate smetnje. U zimskom vremenu peko 60% djec eu vrtićima ima streptokoka pneumonije u nosu.

amdi

06.12.2008. 01:50

Hvala Vam na brzom odgovoru, to je bilo i moje misljenje. Ali recite mi i da li poslije ove terapije treba da ocekujem da se bakterija povuce ili je to nesto sto moze stajati u nosu mjesecima bez simptoma i pored tretmana antibiotikom. Interesuje me iz razloga sto dijete ne moze u vrtic ici bez nalaza da je bakterija izolovana.
Lijep pozdrav i hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

06.12.2008. 13:00

Moža ostati u nosu tjednima i mjesecima, a ne znate koji je serotip (soj). Vjerojatno nije onaj od kojeg je bila bolesna. Serotipova ima oko 100, kako sam vam prošli puta naveo. Vrtić nema nikakvu nadležnost da se petlja u te stvari. Oni trebaju čuvati, hraniti i odgajati djecu. Relevantno je što kaže vaš pediajtra/liječnik primarne zaštite.

amdi

29.12.2008. 23:25

Takav je sistem u ovom vrticu u koje dijete ide, ali ja se slazem s tim. Ne bi volila ni da moje dijete ide s nekim u vrtić za koga znam da nosi bakteriju.
Jos samo par pitanja, nadam se da nisam dosadna:
- da li mislite da vakcina Pneumo 23 moze odstraniti ovu bakteriju u nosu?
- i da li se u nekim slučajevima dešava da bakterija sama nestane?
Napominjem da je dijete zdravi kliconoša, barem tako mislim, jer nema nikakvih smetnji.
Unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

30.12.2008. 11:30

"Takav je sistem u ovom vrticu u koje dijete ide, ali ja se slazem s tim. Ne bi volila ni da moje dijete ide s nekim u vrtić za koga znam da nosi bakteriju." TO NE BI VOLJELI NITI DRUGI, ALI, RECITE MI, U KOJOJ STE VI SKUPINI, KADA 70% DJECE U ZIMSKO VRIJEME U VRTIĆIMA IMA U NOSU PNEUMOKOKA? DA ONIH 30% NE VOLI OVIH 70%?

"- da li mislite da vakcina Pneumo 23 moze odstraniti ovu bakteriju u nosu?" NE MOŽE.
"- i da li se u nekim slučajevima dešava da bakterija sama nestane? " DA.

ZAŠTO SE VI I VRTIĆ PETLJATE U STVARI O KOJIMA NEMATE POJMA. PONAVLJAM VAM: DO 70% DJECE U VRTIĆIMA TIJEKOM ZIME KLICONOŠA JE PNEUMOKOKA. AKO VAS TO SMETA, ONDA DIJETE ISPIŠITE IZ VRTIĆA, A AKO TO SMETA VRTIĆ, ONDA NEKA SE SAMOZATVORE.

amdi

31.12.2008. 19:10

Znate kakvo je stanje: doktor pedijatar ne daje uvjerenje djetetu da može ići u vrtić, sve dok nalaz ne pokaže da se bakterija povukla. Ja se ne petljam ni u čije, samo se raspitujem, i uvažavam svaki savjet.

Darko Richter, dr. med.

31.12.2008. 20:00

Može i to biti, ali onda doktoru pedijatru slobodno pokažite ovaj moj odgovor.