Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vodene kozice kod beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

09.08.2003. 23:54

Postovani!Stariji sin je dobio vodene kozice.Imamo bebu staru 2 mjeseca te sam zabrinuta hoce li ih i beba dobiti te koje su moguce posljedice i nacin lijecenja.Napominjem da bebu dojim te da ih ni ja nisam imala kao dijete.Hvala

Dr. Darko Richter

10.08.2003. 20:28

Ako vi niste preboljeli vodene kozice, onda je vaše 2-mjesečno dojenče pod rizikom obolijevanja, otprilike 2-3 tjedna nakon izlaganja starijem bratu, a da ne spominjem da ste pod istim rizikom i vi sami. U odraslih, poput vas (tu se ubrajaju svi iznad 12 g.), težina kliničke slike zna biti znatno težom no u dojenčadi i djece. Stariji sin bio je zarazan barem 2 il 3 dana prije izbijanja samih kozica, pa kao početno izlaganje možete računati 2 dana prije samog osipa. Ukoliko od tada nije proteklo više od 48(-96) h, dijete, i vi možete se pokušati zaštititi hiperimunim gamaglobulinom (VZIG, u nas VARITECT), kojeg u nas nije tako lako naći, a pretpostavljam da je sada već kasno (48 h je sigurno prošlo, a iza toga, po mojem vlastitom iskustvu, VZIG nije od sigurne koristi). Međutim, u slučaju manifestne infekcije i vi i vaše dojenče možete uzeti VIROLEX ili ACIKLOVIR tablete (u slučaju jako teške kliničke slike daje se u bolnici u infuziji). Usput, baš zbog ovakvih kompliciranih situacija Amerikanci preporučuju svima cijepljenje protiv vodenih kozica (u nas registrirano cjepivo VARILRIX, košta cca 400 kn uz privatni recept) čim su navršili 12 mjeseci, a nisu ih do tada preboljeli. Po tome biste i vi već bili cijepljeni, i stariji brat, i problem se ne bi postavljao. Ukoliko budete sami morali uzimati VIROLEX/ACIKLOVIR, treba voditi računa da dio lijeka preko dojke ide u dijete, računa se oko 0,3 mg/kg/dan, no može biti i više, pa to, iako se čini malo i sigurno nedovoljno da liječi samo dijete, katkada treba uračunati u dnevnu dozu lijeka koju bi eventualno dijete dobivalo, osobito ako ima neki bubrežni problem.