Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dojenje stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gordana

07.08.2003. 22:21

Moja beba ima tri mjeseca. Nakon 40 dana stolica je svakih 6 do 7 dana jako je obilna i kašasta. Mislim da joj stolice nisu prestavljaje nekakav problem nema grčeva i zadovoljna je beba. Ipak sam se savjetovala sa patronažnom sestrom i uvela joj čaj od kamilice. Do tada je bila samo na prsima, kako sam forsirala čaj mlijeka je manje i činimi se da joj nedostaje. Koristim priliku noćnih sati da izdojim mlijeka (beba ima stanku nekih 6 sati) to je otprilike 80 ml iz obije dojke. Svaki put beba izdaja obije dojke što prije nije bio slučaj. Živimo na moru, svakodnevno se kupam što ne bih trebao predstavljati problem, mlijeka je bilo sasvim dovoljno.
Molim Vas za savjet što da radim? Da li ću izdajanjem uspjeti vratiti količinu mlijeka koja je potrebna mome djetetu, ili postoji drugi način? Što je uzrok izostanaka stolice od 7 dana? Napominje da mi je ovo treće dijete, nisam imala sličnih problema i dugo sam dojila.
Unaprijed zahvalna.

Dr. Darko Richter

08.08.2003. 09:23

Prvo i osnovno pitanje je postoji li poremećaj probave ili ne. Recimo da je to istina, tj. kašaste i obilne stolice, koje dolaze tek jedanput tjedno, nikako se ne bi mogle uvrstiti u normalu u malog dojenčeta. Usput bi bilo važno znati da li adekvatno dobiva na težini. No, reagirati na taj problem uvođenjem čaja od kamilice znači samo to da se potiskuje dojenje, kao što i sami uviđate. U čaju od kamilice nema ništa izrazito ljekovito, osim što je voda u njemu prokuhana, tj. sterilna. Dakle, dojenje, koje bi bilo poželjno do dobi od 6 mj., sada dolazi u pitanje, a ako se radi o nekom probavnom poremećaju, daleko je manje onih kojima bi dojenje moglo škoditi, nego onih za koje je dojenje povoljno. Preporučio bih vam da se vratite dojenju koliko god više možete, a čaj ili prokuhanu vodu, i to na žličicu, dajete djetetu samo ukoliko je žedno, unatoč dobrom podoju. Probavni poremećaj može biti akutan, tj. neka crijevna infekcija s proljevastim stolicama, koje, međutim, zbog smanjene količine vode i vrućine, dolaze u rjeđim razmacima, a može se raditi i o nekoj kroničnoj bolesti poremećenog crijevnog motiliteta. Svakako stanje zaslužuje pregled pedijatra i vjerojatno pedijatrijskog gastoenterologa.