Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bolna čeljust zbog umnjaka


Autor Poruka

pinocil

06.04.2011. 10:57

Poštovani,
ima već nekoliko mjeseci od kada sam osjetila bol u umnjaku, nakon slikanja zuba doktorica je utvrdila da se radi o laganom granulomu. zub je nakon terapije tableta zatvoren lijekom ali zbog bolova izvadili smo lijek i neko vrijeme je bio otvoren i tada nije bilo nikakvih problema. prije cca 2 tjedna opet smo ga počeli liječiti i nakon 10 dana što je bio zatvoren lijekom počeo je opet boljeti al nisam vadila lijek jer to nije bilo tolko strašno. sad smo ponovno stavile lijek i on lagano boli. mene najviše zabrinjava bol u čeljusti koja je zasigurno povezana sa bolnim umnjakom pa se bojim da zbog toga nebi došlo do nekog većeg problema ne samo zubiju. molim vas da me savjetujete što je najbolje učiniti i dal se trebam zabrinjavati zbog boli u čeljusti (naime jedva otvaram usta, a boli i prilikom zijevanja, kad jedem, govorim).
hvala vam unaprijed

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

10.05.2011. 13:45

Postovana,
bol u celjusti moze biti uzrokovana nizom cimbenika, a osim zuba to mogu biti razni patoloski procesi, zatim "skripanje" zubima (odnosno nepodesne dnevne i nocne navike ili parafunkcije), opcenito temporomandibularni (celjusni) zglob itd .
Svakako napravite "veliku" snimku cijele celjusti odnosno ortopantomogram i s istim posjetite specijalistu oralnog kirurga ili dentalnog patologa koji ce nakon uvida u snimku i nakon klinickog pregleda procijeniti je li spomenuti zub uzrocnik problema koje navodite i postoje li drugi patoloski procesi u celjusti te nakon sve potrebne dijagnostike biti u mogucnosti odrediti ispravnu terapiju.