Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


suha usta


Autor Poruka

llucev

31.03.2007. 20:30

Poštovana doktorice,
lijepo Vas molim za pomoć. Pred tri tjrena primjetila sam da mi suše usta, kao da mi fali sline i kao da imam sitne mrvice u ustima. isto tako pred sedam dana kao da imam i mrvice u očima. Imam 23 godine i do sada nisam bila bolesna. Što da radim? Pitala sam svog doktora i reako mi je da možda ne pijem dovoljno vode. Ja inače ne pijem puno (tek 2 čaše na dan). Kome da se javim?

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

22.05.2007. 10:30

Poštovani,
simtom suhih usta može biti jedan aod simtopma raznih bolesti i stanja, a uzroci mogu biti razni.
Sama po sebi suha usta su posljedica smanjenog odnosno potpunog prestanka lučenja sline. Uzrok tome može biti korištenje nekih lijekova (najčešće antidepresivi, antihistsaminici, antihipertenzivi, diuretici), bolesti žlijezda slinovnica uzrokovane upalama (najčešće virusnim), degenerativne promjene žljezdanog epitela vezani uz dob, začepljenost izvodnih kanala žlijezda slinovnica, dehidracija.
Simptom suhih usta odnosno kserostomija, gdje je lučenje sline manje od 0,2ml/ minuti, i koji traje dulje od tri mjeseca, uz osjećaj suhoće očiju (osjećaj mrvica u očima kao posljedica smanjenog lučenja suza) jedna je od osnovnih i prvih znakova tzv. Sicca sindroma odnosno Sjögrenovog sindroma.
Da bi točno znali o čemu se radi preporučam pregled kod oralnog patologa, koji će metodom sijalometrije ocijeniti kvantum izlučene sline, i na osnovi toga procijeniti o kojem stupnju suhoće se kod Vas radi. Također preporučam pregled i obradu kod kliničkog imunologa.