Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


Vrsta snimka prije ortodontske terapije i zadnji rezultat terapije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Leli05

19.04.2023. 20:35

Poštovani,

prije ortodontske terapije za moju kćerku (12 godina) predloženo mi je da se urade dva snimka:
ortopan i telerendgen.

U kakvom obliku trebaju biti takvi snimci, 2D ili 3D? Koliko je meni kao laiku poznato, 3D snimak je potpuniji, detaljniji. Tako da bih za kćerku uradila ortopan i telerendgen u 3D obliku.
Međutim u laboratoriju mi je rečeno da mogu uraditi samo 2D snimke. Sada me interesuje, je li to takav standard ili je ipak moguće napraviti i 3D snimke?

Kako terapija ipak traje najmanje godinu dana, postoji li mogućnost da se rezultat vidi na kompjuterskoj animaciji s cijelim licem? Pretragom na internetu do sada sam uspjela samo pronaći terapije sa takozvanim folijama, gdje je kompjuterskom animacijom moguće vidjeti kakav će rezultat biti na kraju. Moja kćerka ipak će morati nositi standardni fiksni aparatić s bravicama, pa me interesuje postoji li mogućnost u takvom slučaju da ortodont pokaže pacijentu kako bi sve izgledalo na kraju terapije. Oprostite na podužem pitanju, unaprijed hvala!