Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


zub u sinusu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Boris

19.11.2005. 20:17

Poštovani.
Imam 50 godina. Od svoje od prilike 35 godine imam problema sa učestalim prehladama koje se manifestiraju laganom drhtavicom (bez povišene temperature) sa začepljenim nosom i upaljenom mojom lijevom stranom grla (crvenilo), promuklim glasom i bolom u lijevom oku.
Obično se to događalo 4-5 puta godišnje. Najmanji propuh, pijenje hladne tekućine, nagle promjene temperature (temperturne razlike-izlazak iz toplog u hladno) ili kupanje u hladnoj vodi preko ljeta dovodile bi do opisanih prehlada.
Doktor bi mi davao antibiotike a nakon trošenja i iskašljavanja bilo bi dobro određeno vrijeme pa bi se opet ponaavljalo kako sam opisao.
2000 godine rađena je tomografija sinusa-skoro ispunjen 1 sinus, radilo se o cisti vezano uz korijen zuba i blaga devijacija. Liječenje antibioticima ali nije pomoglo.
06.10.2003 godine rađen CT.
NALAZ: Na učinjenim aksijalnim i koronarnim CT presjecima paranazalnih sinusa se u dnu lijevog maksilarnog sinusa dorzalno vidi horizontalno postavljen zub s krunom usmjerenom lateralno. Proksimalno od zuba skoro cijeli maksilarni sinus ispunjen ovalnim oštro ograničenim mekotkivnim supstratom koji u prednjem dijelu seže do krova maksilarnog sinusa. Koštane destrukcije se ne nalazi. Svi ostali paranazalni sinusi su dobro pneumatizirani. Naznačena je devijacija nosnog septuma u desno. Nosni hodnici su uredni prohodni, zadebljanja sluznice se u području nosnih školjki ne nalazi.
Zaključak.
Retiniran zub u lijevom maksilarnom sinusu s reaktivnim polipoznim zadebljanjem sluznice.
16.10.2003 godine hospitaliziran sam i isti dan rađena je sinusoskopija.
OTPUSNO PISMO
Pacijent hospitaliziran zbog indicirane terapeutsko-dijagnostičke sinusoskopije.
Naime unazad 7 godina ima problema s l max sinusom. Prije urađene tomografije koje su pokazale ispunjenje max sinusa, što je i sada potvrđeno
CT-om gdje je ustanovljeno da korijen zuba prominira u sinus.
Indicirana sinusoskopija koja se učini isti dan.
Nađe se da je cijeli sinus ispunjen bijelokripčastim gnojnim sekretom.
Uzme se bris.
Po ispiranju sinusa vidljivi polipoidno promijenjeni areali alveolamog recesusa s ožiljnim promjenama u prominirajućem dijelu/regija korijena zuba/.
Ušće djeluje zatvoreno manjim polipom.
Uzme se par uzoraka tkiva za PHD. Instilira se garamycin i dexamethason u sinus i postavi drenažna cjevčica.
DG: Empyema et sinusitis chr polyposa sinus max lat sin.
OP: Sinusoscopia et drenage sinus maxillaris lat sin.
Otpušta se uz preporuku nastavka teraoije Klavocin bid 2xl, te instaliranjem garamycina i dexamethasona u sinus ambulantno 2x tjedno /srijedom i petkom/
Kontrola s uputnicom. Po dobivanju nalaza PHD i antibiograma odredit će se daljnja terapija.
17.10.2003 godine pregled kod oralnog kirurga
POVIJEST BOLESTI
Jučer sinusoskopija lijevog maksilarnog sinusa i postavljne cijevčice radi drenaže. Prema rtg. mukokela? lijevog sinusa od dna, tj impaktiranog zuba +8, ili kronična upala? Sada je teško razlučiti jeli promjena odontogene etiologije.
Zasad praćenje, u slučaju indikacije biti će potrebna alveotomija impaktiranoga zuba +8.
Pošto sada opet imam učestale prehlade kako sam opisao na početku pisma molim Vas da mi date mišljenje što učiniti i kome se mogu obratiti da mi pomogne.
Sačuvao sam sve nalaze (rtg snimke i CT nalaze).
Unaprijed se zahvaljujem.
Boris

dr. Aleksandar Gulin

23.01.2006. 14:00

Vaš slučaj definitivno upućuje na potrebu kombinirane interdisciplinarne dijagnostike i terapije koja bi uključila oralnog kirurga, maksilofacijalnog kirurga i otorinolaringologa. Ukoliko oni ne postignu konsenzus i rješenje javite se ponovo s pitanjem ili rezultatom.
Srdačan pozdrav