Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 80 | Broj poruka: 246

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


implatati


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

slulic

12.02.2009. 10:05

Gdje bi po Vašoj preporuci u Zagrebu bilo najbolje otići na postavljanje implatata? Unaprijed hvala na odgovoru!

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.04.2009. 10:05

Moja Vam je preporuka da se za izradu implantata posavjetujete sa specijalistom stomatološke protetike. Ordinacijama koje se bave stomatološkom protetikom planiranje implanto-protetskih radova jedan je od svakodnevnih poslova stoga je to i po mom mišljenju najbolja preporuka. Također Vam preporučam da pronađete 2-3 takve ordinacije te odete na informativni pregled i razgovor.

maja___j

01.07.2009. 10:50

poštovani,
ne znam da li ovdje mogu pitati (jer sam nova na forumu pa nisam još upućena dobro), ali me zanima da li se nadomještanje umjetne kosti može raditi dva puta? ja sam radila prije 4 mj nadomještanje i kad sam bila na zadnjoj kontroli rekli su mi da bi trebala raditi još jedan put, jer mi je se zubno meso opet podiglo toliko da se vidi dio vijka metalnog (i cijeli abutment).
unaprijed hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.07.2009. 12:10

Ovdje se mješam kolegi u specijalnost, ali kako je implantologija također moje područje djelovanja smatram se kompetentnim za odgovor.

Radi se o komplikaciji kod osteointegracije implanatata koja je uzrokovana ili ne adkevatnim palnaranjem zahvata ( debljina kosti sa bukalne strane je bila jako tanka).
U ovom slučaju defekt kosti je samo na prednjoj plohi implantata i može se uspješno riješiti naknadnom augmentacijom kosti, vezivnim transpalntatom te izradom novog protetskog nadomjestka (novi abutment i krunica).

Drugi mogući razlog za ovu situaciju je perimplantatis (infekcija oko implatata uzrokovana bakterijama), u tom slučaju kost će faliti sa svih strana implanatata.
U ovakim situacijama naknadana augmentacija kosti oko implanata je vrlo rijetko uspješna.
Terapija koja je puno uspješnija je prilično nepopularana i zasniva se na vađenju implanatata, ponovnom stvaranju adekvatne količine kosti te postavljanju novog implanatata kada se za to steknu uvjeti.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.10.2009. 00:00

Nazalost na osnovu Vašeg opisa teško je nagađati o uzroku zašto je do te i takve komplikacije došlo. Bitna stavka u razmatranju problema je i područje o kojem se radi te željeni krajnji estetski ili funkcijski efekt, tako da je definitivan odgovor na Vaše pitanje moguće dati tek nakon kliničkog pregleda.
No postoje slučajevi, npr. nadoknada zubi implantatima u prednjem dijelu gornje čeljusti, u kojima je ponovljena augmentacija ili plastika mekih tkiva uobičajena i često potrebna.

radandric

13.05.2010. 21:15

Nedostaje mi gornja jedinica desno i u dliemi sam da li napraviti implatant ili krunicu koja će se oslanjati na susjedi zub, jedinca također koja je pod krunicom i ima slabije punjene kanale (prema izjavi stomatologa). Također Vas molim da mi za postavljanje implatanta preporučite stomatologa u područuj Dalmacije (Split -Makarska i okolica). Također me interesira koliko traju implatanti.

Robert1991

11.07.2010. 16:41

Dali se za vrijeme nošenja aparatića može ugraditi impalntant tj. onaj dio koji ide u kost?

sneki78

18.07.2012. 15:15

Poštovani
Prije mjesec dana sam ugradila implatant i sredinom 9mjeseca bi trabala snimiti zub radi daljnje izrade mosta,no međutim saznala sam da sam u drugom stanju pa me zanima slijedeće-da li je moguće rengenski snimiti implatant i kolika je opasnost od zračenja i da li je neophodno snimanje implatanta dok sam trudna ili da jednostavno pričekam da rodim?

mom

15.08.2012. 20:15

Štovani,zanima me da li bi mi Vi preporučili da na zub koji mi je mrtav te je već malo poplavio stavim krunu ili je moguće staviti samo ljuskicu?
Ja još uvijek to odgađam,radi se o petici gore,a ne znam ni koliko dugo mogu to odgađati i šta se može dogoditi?
Hvala na odgovoru!

Ante1983

16.12.2012. 05:35

Poštovani,

imam veliki problem sa zubima i trebao bih ugraditi nekoliko implantanata.
Bio bih jako zahvalan ako bi mi preporucili nekog kvalitetnog implantologa u Splitu.

Hvala!

gana22

31.05.2013. 15:20

dobar dan.. prije nekoliko godina mi je izvađen živac iz gornje 2, sada je taj zub pocrnio.. nosila sam fiksni aparatic oko 3,4 godine ali mi se gornja 3ojka nije do kraja izravnala, pa bih ja htjela izvaditi i 2 i 3 iako je 3rojka zdrava i zamijeniti ih.. pa me zanima koje su vase preporuke i savjeti.. kolika je cijena ugradnje novih zuba i koliko dana treba da se izvadi i stavi novi zub?. stanujem u zadru pa jeli mozete nekog odredenod stomatologa preporucit...? lijep pozdrav..!

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.07.2014. 11:35

radandric

Teško je precizno odgovoriti, u principu uvijek je bolji implantat, ako ga nije previše komplicirano napraviti, što najviše ovisi o količini kosti.
Implantati nemaju rok trajanja.
Moja osobna preporuka za Split je dr. Bojan Tomić

Robert1991

Može, ali to treba odrediti ortotont koji provodi terapiju.

Sneki78

U trudnoći sve u životu trudnice trebalo bi biti u funkciji dijeteta. Dakle ako nije apsolutno nužno, nije vrijeme za nikakvo rtg snimanje izradu proteskih nadomjestaka.
Znači u trudnoći se popravljaju i eventualno liječe zubi, provodi se prevencija kraijesa i parodontitisa.
U trudnoći se ne izbejeljuju zubi, ne stavljaju se implantati, ne rade se rekonstrukcije u smislu mostova i proteza,

mom

Na liječenim zubima se uvijek radi krunica, nikada ljuskica.
To je zato što sama krunica ima i protektivnu ulogu u smislu očuvanja integriteta liječenih zubi, što ljuskica nema.
Koliko je hitno nemogu znati preko interneta.


Ante1983

Moja osobna preporuka za Split je dr. Bojan Tomić


gana22

Trojka je izrazito važan zub i nikada se ne vadi osim ako nije apsolutno nužno.

Savanah_5

12.10.2014. 12:35

Poštovani doktore,

u gornjoj čeljusti moram vaditi obje četvorke i obje šestice. Petice nisu potpuno zdrave, trebaju liječenje, a ostali zubi su ok. Doktor kaže da bi napravio mostove s keramičkim krunicama, a ne implantate, jer petice ionako nisu skroz zdrave pa ih nije šteta brusiti. Ja sam ipak za implantate jer sam mlada, a znam da za 10 - 15 god. mostove treba mijenjati, a upitno je kakvo će biti stanje zuba tada. Naravno sada nakon vađenja treba vidjeti kakvo je stanje kosti i može li se staviti implantate. Nekako želim da sve što duže traje i mislim da su mi implantati bolji izbor. Ako odlučim nakon tih 10 god staviti implantate znam da neće biti jednostavno, biti će potreban sinus lift i ostalo, pa želim iskoristiti ovu priliku. Što Vi mislite? Hvala, LP happy

Dean Cekić, dr. med. dent.

22.10.2014. 13:10

Poštovana,

generalno u potpunosti se slažem sa Vašom konstatacijom.
Danas se svakako preferira nadomještavanje zubi implantatima naspram mostova.
Međutim idealni plan terapije uzima individuane karakteristike kao početnu točku, pa je ponekad bolje napraviti mostove nego implantate.
Upozoravam da implantologija počinje vađenjem zuba, te da nije svejedno kako je zub izvađen i koji su postupci usljedili nakon vađenja.
Predlažem Vam da prije odluke o terapiji potražite drugo mišljenje, posebno od nekoga tko se bavi implantoprotetikom.