Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Otvoren zub i karijes


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lana1991

12.12.2017. 20:30

Poštovani, prije desetak mjeseci mi je ispala plomba iz šestice (zub je davno prije toga popravljen i u njemu nema živca). Kako je ispala plomba, ostao je samo komadic dijela zuba na jednoj strani sa rupom ispod. Nakon nekog vremena počelo je boljeti i reagirati na toplo, hladno, slatko i pritisak. Kad bih sa čačkalicom prošla po dijelu opstalog dijela zuba s unutarnje strane, na jednom mjestu je posebno boljelo. Nisam u Hrvatskoj, a kod zubara sam bila jučer i stavljena je plomba. Zubar je ne gledajući rupicu ispod opstalog komadića zuba koji me boli rekao da to samo sve treba zatvoriti. Cijela usluga bila je vrlo upitna. Zanima me, je li moguce da karijes ostane unutar zuba, da se ispuni zub plombom i da zub ne boli (jer nema živca), a da se karijes širi i uzrokuje oštećenje ?
Unaprijed zahvaljujem,
Ana

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.12.2017. 13:55

Poštovana,

Teško mi je bilo što jasno odgovoriti bez rengenske snimke tog zuba.

Maktub

23.01.2018. 14:45

Poštovani,

Prije par mjeseci ljecila sam mrtvu gornju cetvorku, imala sam cistu u korijenu. Stomatologica mi je uspjela izljeciti zub. Nakon par mjeseci, prilikom obroka isti mi je puknuo, horizontalno po pola te se unutarnja polovica klimala. Iscupala sam taj napukli dio i u mesu mi je ostao ne raskliman dio. Kako je vrijeme teklo, tako sam i iscupala ispun korijena. Otisla sam stomatologici te mi je rekla kako se zub jos moze spasiti te da odem u obliznju bolnicu za savijet. Nisam to napravila jos (proslo je od toga vec 2 mjeseca). Na tom mesnom podrucju u zubu stvorila mi se mala kvrzica, koja me nije bolila, nakon spavanja bi se pojavila a tokom dana povratila. Smatrala sam da je to produkt lezanja na toj strani pa se radi tereta te dvije polovice zuba spajaju te time ukljeste i meso. No zadnjih tri dana citavo je vrijeme postojana, ne mice se i lagano osjecam njenu postojanost. Nije osjetljiva na toplinu, mogu normalno jesti, normalne je boje kao i zubno meso, ne izgleda kao da je popunjena gnojem, nema smrada. Jednostavno je tamo i stvara mi nelagodu. Smatrate li vi da je to slucaj neceg izuzetno ozbiljnog ili nebi trebalo biti problema ako jos malo odugovlacim sa posjetom stomatologa?

Lijep pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.02.2018. 13:35

Poštovana,

upala koju opisujete može sutra preći u akutnu fazu i natečenost i bol.
Smatram da je velika vjerojatnost da je taj zub za vađenje i predlažem Vam da to rješite ćim prije.

s_tomasevic

22.06.2018. 18:20

Poštovanje,

Prije nekog vremena izvađen mi je korijen iz donje šestice od strane zubarice te od ortodontice rečeno kako kanali možda nisu u potpunosti očišćeni, no od tada nisam išla ponovno na kontrolu. Jednog dana na zagriz žvakaće gume otkrhnuo se komadić i od tada se nastavio lomiti. Sada je cijela jedna polovica otkrhnuta, odnosno ostala samo jedna polovica. Trenutno nemam pokriveno zdravstveno pa me zanima kolika je opasnost što je dio zuba otvoren u potpunosti do mesa i kako se to liječi te koliko bi ispala cijena liječenja bez zdravstvenog osiguranja.
Unaprijed hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

26.06.2018. 21:10

Poštovani,

Na žalost, bez adekvatnog kliničkog pregleda, ne mogu Vam ponuditi točan odgovor na Vaše pitanje.
Predlažem Vam da kod stomatologa obavite pregled i na taj način dobijete odgovore na svoja pitanja.

paso1234

01.08.2018. 21:05

Pozdrav, u 2. mjesecu ove godine jako ma zabolio zub i otišao sam kod zubara. Zubar mi je rekao kako ima 8 zubi za popravljati od karijesa a za ovaj zub sto me bolio stavio je toxavit i ja mislim ispraznio i napunio korjene. Početkom 6. mjeseca zubar mi je stavio privremenu ispunu ili plombu koju sam trebao izvaditi i staviti plombu ali nisam stigao. Danas kad sam popio čašu vode ta privremena plomba je ispala i sad je zub otvoren. Zub me ne boli ali mi se čini da je malo pocrnio ispod mjesta gdje je bila plomba. U što mi je činiti i da li ima kakvih opasnosti.

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.08.2018. 12:30

Poštovani,

Ako i dalje budete odgađali svoje liječenje, propast će Vam i taj zub za koji ste se trudili.
Dakle posjetite svog stomatologa i započnite sa sanacijom tog i ostalih zubi na kojima je to potrebno.