Re: akne

Postovani doktore, ljubazno molim za pomoc. Imam 26 god i dijagnosticirane Acne vulgaris. Po preporuci dermatologa zapocela sam terapiju Doksiciklinom 3 mj uz istovremeno koristenje Isotrex gela i Aknemycin masti. Stanje lica se znacajno poboljsalo, lijecnik je dalje preporucio koristenje Airol kreme koju vec koristim oko 6 mj. Medjutim,nakon prestanka terapije antibiotikom akne su se vratile, bez obzira na Airol. Prisutne su i na ledjima i prsima. Ta podrucja trenutno ne tretiram nikakvim preparatima.Moj problem su i crveni oziljci koji, ocito zbog jako svijetle koze, su dugo vidljivi i vrlo sporo prolaze.

Ginekologu sam objasnila probleme i koristenu terapiju do sada i pitala za kotracepciju koja bi mi pomogla za akne. Utvrdio mi je blago policisticne jajnike i uputio na pretrage za KKS, protrombinsko vrijeme, jetrene probe, glukozu. Trenutno cekam nalaze, a trebala bih poceti piti Belaru ukoliko sve bude ok. Moja pitanja su:
1. Smatrate li da bi bilo potrebno napraviti i pretrage spolnih hormona prije pocetka uzimanja pilula?
2. Mislite li da bi bilo korisno ponovno probati terapiju antibioticima prije pocetka kontracepcijske terapije?
3. Dermatolog mi je preporucio mehanicko ciscenje lica kod kozmeticara. Koliko mi to moze pomoci zapravo s obzirom na to da se bojim da bi mi se oziljci i crvenilo jos vise povecali?

Unaprijed Vam hvala.