Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zf

09.01.2023. 21:10

Poštovani,
Moj sin, 17 god., ima već nekoliko godina problema sa aknama. Pošto preparati dobiveni od dermatologa nisu davali dobre rezultate, krenuo je 1x mjesečno na mehaničko čišćenje lica. Ujutro i navečer lice umiva Clear start gelom, čisti losionom (Lotion P50) i maže kremom (Creme dermopurifiante). Na taj način situacija sa aknama se dosta popravila. Medutim, unatrag 2 mjeseca stanje mu se pogoršalo u smislu da akne ostaju, ima puno malih bijelih prištića, koža mu se jako masti, osobito čelo.
Obzirom da mu je sve do unatrag 2-3 mjeseca bilo dobro, postoji li mogućnost da je doslo do poremećaja u organizmu u vidu pomanjkanja nekog vitamina, minerala ili sl. što uzrokuje akne? Je li moguće napraviti laboratorijski ili neki drugi test da se provjeri stanje organizma i eventualno pronađe uzrok pogoršanja?

Hvala

Lijep pozdrav


Krešimir Musa, dr. med.

10.01.2023. 13:35

Poštovana,
akne su kožna bolest/stanje, najčešće uz genetsku predispoziciju. Zahtijevaju lokalnu terapiju, odnosno kod težih stanja i peroralnu terapiju.
Za navedenu terapiju morate se liječiti i kontrolirati kod dermatologa.
Vaše pitanje o eventualnoj intoleranciji na hranu, te o vitaminsko-mineralnom statusu u organizmu ima logike i može biti povezano s pogoršanjem akne. Također akne mogu biti i povezane s hormonskim disbalansom, ali to je češće kod osoba ženskog spola.
Postoje testovi iz krvi u kojima se dokazuje/otkriva intolerancija na hranu, te se može odrediti i sadržaj vitamina i minerala u organizmu.

Dinac

11.01.2023. 11:30

Poštovanje..

Kao mladić sam imao problema s aknama, koje je nevjerojatno dobro riješio roaccutane.. u toj mjeri da ni znoj ni prljavština više nisu uzrokovali akne...

s 30 sam počeo pušiti i nakon 10ak godina prestao.. uz mnoge blagodati prestanka pušenja, doduše, iskusio sam i vrlo neugodnu nuspojavu.. ponovno sam dobio akne!! Ne onako strašno, ali neugodno.. pitanje glasi jest koliko treba da se ovakvo stanje ponovno normalizira..

Hvala unaprijed..

Krešimir Musa, dr. med.

12.01.2023. 00:15

Poštovani,
ponovna pojava akne ne mora nužno biti povezana s prestankom pušenja.
Ako bi eventualno bila povezana, to je tada individualno. Mišljenja sam da bi se u roku od 6 do 12 mjeseci trebalo normalizirati.
Ako je prošlo više vremena od godinu dana, a nije došlo do nestanka akne, onda najvjerojatnije pojava akne nije direktno povezana s prestankom pušenja.

Ruža1001

09.02.2023. 20:45

Pozdrav!
Trudna sam 22 tjedna, u trudnoći su mi se pojavile brojne akne po licu. Imam 23 godine te sam kupila Effaclar Duo(+) kremu međutim piše da sadrži salicilnu kiselinu što se ne savjetuje u trudnoći. Također, nakon mazanja me lice(najviše na području gdje su akne) svrbi i imam osjećaj žarenja i peckanja( nekih pola sata). U ljekarnoj su mi rekli da oni smatraju da se smije mazati, ali ipak da zatražim odgovor dermatologa.
Unaprijed zahvaljivam!

Krešimir Musa, dr. med.

09.02.2023. 21:20

Poštovani,
Effaclar Duo(+) krema sadrži vrlo malu količinu salicilne kiseline koja se u pravilu gotovo ne apsorbira u krvotok. Ali, ako imate bilo kakvu sumnju nemojte je koristiti tijekom i trudnoće. Pokušajte koristiti preparat za lokalnu primjenu s benzoilperoksidom (Dercome Clear).

Ruža1001

10.02.2023. 11:00

Hvala na odgovoru,
Srdačan pozdrav