Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 272 | Broj poruka: 1365

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


akne..all day,all night


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tea19tihana

27.12.2012. 18:25

Poštovani,

Imam 23 godine i sa aknama se borim od 14.-te godine. Na početku srednje škole lice mi je bilo puno gore nego šta je sad,gnojni čirevi jedan do drugoga na području brade. Pred kraj srednje škole sam napravila hormonske pretrage,nisam imala policistične jajnike niti problema sa štitnom žlijezdom,al sam svejedno dobila Diane tablete,ne samo radi akni nego zbog povećane dlakavosti u lumbalnom dijelu. Kroz godinu dana Diane su mi dosta pomogle,akne se više nisu pojavljivale,ožiljci su se smanjili. Čim sam ih prestala koristiti sve se vratilo. Kože mi je i dan danas kao u tinejđžera...suhi obrazi( ne pretjerano) popraćeno proširenim porama u dijelu nosa ,masna T-zona: čelo-sitni mitiseri,nos-mitiseri,brada-mitiseri,akne( potkožne,gnojne,i to uvijek na istome mjestu,povremeni svrbež). Do sada sam koristila razne kreme jer bilo koju da koristim ne djeluje na svaki dio lica isto,npr.ako želim obraze hidratizirat T-zona bude premasna ili obrnuto... Nedavno sam uzela kremu od travarke baš za akne i ožiljke koja je toliko masna da kad je stavim na obraze,ne upije cijeli dan.
Koliko znam(šta se tiče prirodnog) da gospina trava liječi ožiljke,da li je ona dobra da se nju stavlja na masni dio lice s obzirom da je to ulje,jeli to samo pogoršava lučenje sebuma? I što bi još trebala napraviti osim da koristim odg kreme od Vichy-ja i sličnih marki,jer ne vjerujem da će mi krema trajno rješiti problem sa aknama?

Zahvaljujem i srdačan pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.12.2012. 21:05

Mislim da nikako ne bi trebali koristiti razne kreme (a pogotovo ne masne) od "travara". Vama treba dermatološka terapija, vjerojatno i sistemska (na usta). Dakle, tetraciklini, hormonska kontracepcija ili možda čak i izotretinoin. Uz neku lokalnu terapiju (lokalni antibiotik, azelaična kiselina, benzoil peroksid itd). Točnu kombinaciju odredit će Vam dermatolog na pregledu prema Vašem trenutnom stanju. U protivnom, borit ćete se s aknama još dugi niz godina.