Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne i sunce


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anit@

07.06.2019. 08:55

Poštovani,

Imam 30 god i već 10 god muku muči s aknama. Prije 2 god sam bila na roaccutanu i evo sad nakon 2 god se ponovno javljaju u području čeljusti i oko usta sitni mali žuti gnojni prištići. Radila sam uzv ja jajnika i sve je u redu. Bila sam kod dermatologa i ona je preporučila 4 tjedna sumamed. No ja se bojim piti sad sumamed s obzirom da je ljeto i da će biti neizbježno 4 tjedna bez sunca. Ne znam dal da radije do kraja ljeta uzmem yaz? Ili ako neću ići na more idućih mjesec dana ipak sumamed, s tim da ću se za vrijeme trčanja, šetnji, vožnji izlagati suncu. Molim Vaše mišljenje. Hvala

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 13:50

Poštovana,
terapija akne azitromicinom (Sumamed) je u drugoj liniji (antibiotici izbora su tetraciklini - Doksiciklin i Minociklin), a ako se već uzima Sumamed onda se uzima po shemi za akne (3 dana zaredom 1x500 mg, potom 1x500mg TJEDNO tijekom sljedećih 9 tjedana). Fotosenzitivnost kod azitromicina spada u rijetke nuspojave, ali je preporučljivo ipak izbjegavati pretjerano izlaganje suncu uz fotoprotekciju pri izlaganju suncu.
Što se tiče oralne hormonske kontracepcije, nebi preporučio da ih uzimate na vlastitu ruku, već da odete na kontrolu kod ginekologa da se učine nalazi spolnih hormona i ponovi UZV ovarija i onda odluči o tom vidu terapije.