Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne na čelu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lorea

07.01.2008. 18:45

Poštovana,
33 godine su mi, do prošle godine nisam ni znala što su akne, no tada stalno po čelu imam akne koje ne prolaze. Koristila sam hrpu preparata i kremica, koža mi je dehidrirana i mješovita (t-zona). Do sada mi ništa nije pomoglo. Napravila sam sve pretrage i sve je u redu, no napominjem da se u zadnjih godinu i pol liječim od hipotireoze. Kakav proizvod biste mi preporučili?Unaprijed zahvaljujem
Lorea

Mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

22.01.2008. 22:15

Poštovana,

Navodite da ste učinili sve pretrage, ali niste naveli koje. Kod pojave akne u Vašoj dobi treba provjeriti UZV jajnika, učiniti test na Helicobacter pylori, da li ste uzimali kontracepcijske pilule ili ste ih možda prestali uzimati?

Liječenje ovisi o tipu akne. Ako su gnojni prištići predložila bih primjenu lokalnog antibiotika (ev. Klimicin T gel), ako su samo tvrde kuglice bolje je primjeniti lokalni gel ili kremu sa tretinoinom (ev. Eudyna) ili adapalen (Differin), ali oprezno jer se koža može dodatno iritirati - zacrveniti i prhutati, ako imate samo crne točkice (mitesere) otiđite na kozmetički tretman, a u kućnoj njezi primjenite pripravke sa AHA. Najbolje je posjetiti dermatologa.

Pozdrav!

Anonimna233

24.08.2012. 12:25

Poštovana,
Imam 13 godina i neuravnoteženi menstrualni ciklus....nemam puno akni na čelu,ali me one ipak muče..zanima me ima li kakvih kućnih lijekova za akne i jesu li one možda nastale menstruacijom?
Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.08.2012. 23:15

Akne mogu biti povezane s hormonalnim promjenama, a samim tim s menstrucijom. Ne bih preporučio liječenje kućnim pripravcima.

Ninocka25

30.01.2013. 20:40

Poštovana,
Imam 27 godina i već 6 mjeseci imam problema sa aknama na čelu. NIkad prije nisam imala problem sa istim osim prije nego što trebam dobiti menstruaciju, i to se i tada radilo o manjim prištićima! Dermatolog je dao ovu dijagnozu: Acnae papulopustulosa; Acnae steroidal. suspp. a za liječenje Sebamed face sapun, Clyndamicinski losion, Clyndamicinska mixtura uveče i Stanicid ung da stavljam na gnojnice. Ima ih manje al i dalje se javljaju nove. Šta mislite o ovoj dijagnozi i terapiji?
Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

31.01.2013. 10:45

Dijagnozu ne mogu posebno komentirati (valjda je točna). Ako je dijagnoza točna, terapija je korektna. U slučaju da ne pomogne dolazi u obzir primjena tetraciklina na usta (npr. doksiciklin).

adele

01.05.2013. 09:50

Poštovani,

Imam mješovitu kožu, masnu T- zonu i suhe obraze. Prije tri mjeseca počela sam koristiti Bioderminu micelarnu tekućinu za čišćenje lica, te sam u to vrijeme isprobavala nuxove kreme za hidrataciju. Ali nakon toga pojavile su mi se akne ( ugnjojene,upaljene,crvene) na čelu, samo na čelu, sad ne znam da li su mi se pojavile od ovih proizvoda. Molila bih Vas ako mi možete preporučiti neku kremu da ih se rješim, čula sam da je sona gel dobar ili effaclar k, krema... Strah me je koristiti takve kreme jer mislim da isušuju kožu. Ako može savjet, hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.05.2013. 17:55

Vjerojatno Vam gore navedeni preparati nisu odgovarali. Kao što ste naveli, Sona gel i Effackar isušuju kožu, ali treba ih nanjeti samo na promjene. Ako imate nove, "upaljene i zagnojene" promjene vjerojatno bi trebalo pokušati s lokalnim antibiotikom (klindamicinom ili eritromicinom) u obliku losiona (npr. Aknet) kroz nekoliko tjedana u kombinaciji s nekim drugim preparatom za akne. Točnu terapiju trebao bi Vam propisati dermatolog na pregledu.

adele

01.05.2013. 23:20

Hvala Vam na odgovoru.

burnin' reefer

09.07.2014. 09:20

Poštovana,
Imam problema s aknama na čelu više od godinu dana. Koristila sam razne preparate, ali nista ne pomaze. Akni ima jako puno i male su uz pokoju veliku.
Koža je suha, i ne znam kako ih se rjesiti. Molim za pomoć. Postoji li neko ulje ili krema koja bi mi pomogla?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.07.2014. 12:10

Mislim da je kod Vas potreban pregled dermatologa koji će utvrditi o tip akni i dati odgovarajuću terapiju. Napamet bi bilo neozbiljno davati savjete.

Psiholog85

15.10.2014. 23:25

Poštovanje.
Imam 29 godina i od 17-te godine imam velikih problema s aknama na čelu. Pokušao sam razne proizvode ali slabo ista pomaze. Trenutno koristim Cleanence ali nema nikakvog efekta. U srednjoj školi sam koristio neki Vichyev gel sa nekakvim zrncima unutra i on mi je pomogao ali ga odavno nema kupit u ljekarni.
Da napomenem, to kod mene su jako velike, potkožne, crvene i upaljene akne. Pa ne znam ni sta je uzrok ni kako da ih se vise rijesim. Cim odu, za par dana se pojave nove. Kad odem do dermatologa samo mi bzvz dadnu neki drugi gel i to je to. Pa bih zamolio za bilo kakvu pomoć. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.10.2014. 10:00

Terapiju koju ste do sada koristili očito nije dovoljna. Vjerojatno bi Vam uz lokalnu dermatološku terapiju bila i terapijam antibioticima na usta (npr. doksiciklni od 100 mg 1x1 tbl. kroz 6-12 tjedana). U svakom slučaju, potreban vam je ozbiljniji dermatološki pregled.

Vaki992

01.06.2016. 23:15

Postovani,

Trudna sam 9 nedelja i pojavile su mi se akne na celu,pa me zanima koju kremu ili preparat bih mogla bezbjedno po plod da koristim?

Unapred zahvalna.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.06.2016. 11:15

Najbolje bi bilo da prvih 3 mjeseca ne koristite ništa. A poslije eritromicinski losion.