Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne nakon 30-te


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

starry

11.06.2013. 22:45

Poštovani!

Još od puberteta imam masnu kožu i akne. Sad u tridesetima su lokalizirane na bradi i vratu te me jako svrbe. Sa ginekološke strane je sve u redu, iako sam 2006. operirala ciste i imala endometriozu. Imam problema sa štitnjačom ( Hashimoto), jetrom (PBC), RA i kroničnom upalom gušterače. Zbog bolesne jetre ne mogu piti oralnu kontracepciju, iako sam je prije desetak godina pila. Već godinama koristim Klindamicin sol losion i losion za akne te Vichy Normaderm dnevnu kremu i Dercome gel (uz kratke pauze) koje mi je preporučio dermatolog (Šalata) još 2008. Nažalost, to mi ne pomaže a od losiona i Klindamicina koža mi se jako zategne i peruta. Ne znam više s čime da tretiram kožu s obzirom da sam u tridesetima a još imam bubuljice i masnu kožu. Ne bih željela piti još tableta jer ionako pijem puno tableta zbog spomenutih bolesti. Da li bih trebala ići endokrinologu (za štitnjaču se liječim na nuklearnoj medicini), i koje bih dodatne hormonalne pretrage trebala učiniti?
Molim savjet što mi je činiti.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.06.2013. 11:20

Ako imate tako rezistentne akne, teško ih je staviti pod kontrolu bez oralne terepije. Sihgurno bi pomogli tetraciklini (npr. doksiciklin) na usta, ali oni zahthevaju zrdravu jetru. Koje hormonske pretrage treba učiniti, odredit će endokrinolog.

Tanja79

09.10.2013. 11:10

Evo Starry da te utješim, ako je to uopće moguće happy U prilično sličnoj sam situaciji.. Imam 29 godina, operirala endometriozu u 2. mjesecu ove godine (kada je bila kulminacija na licu, u tolikoj mjeri da nisam mogla spavati bočno) i imam Hashimoto. Već godinama muku mučim, probala sam zaista većinu preparata, što komercijalniih, što preko recepata, pila Roaccutan, Azitromicin, Doksiciklin... Lice mi je bez upala tjedan, max dva nakon čišćenja. Prije operacije endometrioze prebacila sam se na skoro potpunu makrobiotiku s obzirom da sam čitala da prehrana dosta utječe na povećanje ciste, pa je bilo logično da će mi i lice dobro reagirati na pravilnu prehranu (iako ni inače ne jedem nezdravo), vježbam redovito, ali bez ikakvih pomaka. Sad sam u 14. tjednu trudnoće i sjećam se da mi je netko rekao da će mi se lice očistiti u trudnoći, ali nažalost, nije.
Zanima me postoji li uistinu neka opcija koju možda nisam probala, a trebala bih?! Pomaže li dermoabrazija u liječenju akni ili je ona isključivo za uklanjanje ožiljaka?

Pozdrav,
Tanja

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.10.2013. 15:20

Po onome što ste napisali, Vi ste pokušali svu dostupnu terapiju. U svakom slučaju, trudnoća nije vrijeme za iskušavanje novih terapija. Dermabrazija se koristi isključivo u svrhu smanjivanja ožiljaka.