Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


AD savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

30.12.2022. 09:50

Postovani dr,

Moja sestomjesecna djevojcica ima atopijski dermatitis. Vec od 2-3 mj vidjela se sklonost u obliku suhe koze i svrbeza, a onda je negdje sa 4 mjeseca izbio i prvi osip. Radilo se o vratu i pedijatar ju je vodio pod dijagnozom Intertrigo, proslo je na Nystatin (empirijski). Jedan stariji dermatolog mi je odmah tada rekao da je to bio sigurno ekcem, ali i nystatin ima protivupalna dejstva, pa kako to nije bilo nista strasno, proslo je i tako. Promjene su bile iza usiju, na vratu, ispod pazuha i vlazile su.

Nakon neke dvije sedmice krenuli su ponovno osipi na vratu i licu sada, otisli smo kod dermatologa- Dg. AD. Doktorica je preporucila neku neutralnu njegu, da pronadjemo sta djevojcici odgovara, da vodimo dnevnik da vidimo sta joj smeta i ako se bas iskomplikuje da dodamo kortikosteroide, Afloderm.

Situacija se neka dva puta smirivala sama od sebe, a jednom prilikom sam posegnula za kombinacijom kortikosteroida i mupirocina (imala je znakove superinfekcije sto ce bris kasnije i potvrditi, zlatni stafilokok). Situacija varira iz dana u dan, licno mi nema nekog smisla u kontinuitetu biti na kortikosteroidima, a opet ne znam kako da to smirim i gdje je bolna granica kada je vrijeme za isti. Dermatologica mi je rekla da to mogu sama procijeniti, ako vidim da je precesto, onda da predjem na pimecrolimus kremu.

Promjene su na vratu, prsima i obrazima, ne nuzno istovremeno. Ono sto sam primjetila je da je osip definitivno gori kada joj izbijaju zubici, i cim izbije- smiri se samo. Cini mi se da reaguje i kad ja jedem previse jaja, u cistom obliku. Ima i refluks koji je sad u prolazu, sve je bolje, ali nisam primjetila neku povezanost s hranom. Alergija na proteine kravljeg mlijeka, da li da izbacim iz svoje ishrane? Prasina isto joj smeta i toplina.

Oduzila sam s porukom, svjesna sam da je AD hronican, neizljeciv i ne mora nuzno koza biti stalno cista. No, sta mogu ja da uradim, da li idem krivim putem ili tapkam u mjestu.

1. Treba li nam alergo test? (pedijatar kaze ne, premala je, dermatolog kaze mozda samo IgE, ali bolje je ne muciti time)
2. Treba li meni eliminacijska dijeta? (dojim je od pocetka, do pred mjesec/dva nije joj nista smetalo, a sad nisam bas sigurna da ima veze s mojom hranom, osim tog kad sam jela jaja pa mi se ucinilo da je gore, a opet mozda je to sufliranje zbog bombardovanja takvim informacijama)
3. Mogu li bez straha uvoditi dohranu svojim redoslijedom (sta imam kod kuce, sezonsko, domace, ili kupovno) ili moram na neke namirnice paziti?
4. Da li imaju smisla Fenistil kapi ukoliko ne moze spavati nocu od svrbeza? (dosad nam se nije desilo, ali mnoge majke pricaju o tome).
5. Uskoro nam slijede druge doze vakcina, protiv pneumokoka, Di-Te-Per, HiB, Polio, Hep B (koriste sestovalentnu). U kakvom stanju mora biti koza da bi se vakcinisali ili to nema nikakve veze, cak i ako je akutni sub? Prve vakcine su prosle bez problema, osim sto je mozda neposredno nakon toga uslijedio prvi osip, ali to je ta starost kad se to ionako javlja, pa ne mislim da je vezano.

Hvala. Ako sam pretjerala, slobodno preskocite. Jednostavno mi se previse toga mota po glavi, nazalost bez nekog reda happy

Darko Richter, dr. med.

03.01.2023. 17:00

1. Treba li nam alergo test? (pedijatar kaze ne, premala je, dermatolog kaze mozda samo IgE, ali bolje je ne muciti time). TREBA. DOVOLJNOJE UČINITI PRICK TEST NA MLIJEKO, JAJE, KIKIRIKI, GRINJU IZ KUĆNE PRAŠINE I PELUD TRAVA. A MOŽE TO ISTO IZ KRVI. SVI ONI KOJI VAM PRIČAJU DRUGAČIJE, NEMAJU PUNO POJMA O ALERGOLOGIJI, ALI SMATRAJU DA MORAJU DATI NEKO MIŠLJENJE. NALAZ MOŽE ISPASTI NEGATIVAN, ALI, ON ĆE BITI POZTIIVAN U 80-90% SLUČAJEVA, KAD-TAD. TO, KAD-TAD, MOŽE BITI DO KRAJA PREDŠKOLSKE DOBI.
2. Treba li meni eliminacijska dijeta? (dojim je od pocetka, do pred mjesec/dva nije joj nista smetalo, a sad nisam bas sigurna da ima veze s mojom hranom, osim tog kad sam jela jaja pa mi se ucinilo da je gore, a opet mozda je to sufliranje zbog bombardovanja takvim informacijama). AKO HOĆETE IĆI NA ELIMINACIJSKU DIJETU, ONDA TREBA PRVO VIDJETI NA ŠTO JE DIJETE ALERGIČNO, I PREMA ALERGOLOŠKOM NALAZU POKUŠATI IZBACITI TU NAMIRNICI. NAJČEŠĆE TO JEST JAJE, ALI AKO INICIJALNI TEST ISPADNE NEGATIVNO, NEMA BAŠ NIKAKVOG SMISLA UVODITI ELIMINACIJSKU DIJETU. JOŠ JE GORE RADITI ELIMINACIJSKU DIJETU NAPAMET, OSIM AKO EFEKT NIJE OČIT IZ AVIONA. U TOM SLUČAJU POBOLJŠANJE SE VIDI U ROKU OD NEKOLIKO DANA.
3. Mogu li bez straha uvoditi dohranu svojim redoslijedom (sta imam kod kuce, sezonsko, domace, ili kupovno) ili moram na neke namirnice paziti? MOŽETE I MORATE. MOŽE VAM SE DOGODITI DA PRI TOME BUDE NEKA REAKCIJA (NPR. CRVENILO OKO USTIJU, POVRAĆANJE, GENERALIZIRANA URTIKARIJE - ODMAH, ILI POGORŠANJE AD-A KROZ PAR DANA), ALI, AKO OPET IDETE S IZBJEGAVANJEM ONOGA ŠTO VI MISLITE DA JE ALERGENO (NAJČEŠĆE JAJA, SOJA, JAGODE, GLUTEN, KIKIRIKI, ORAŠASTI PLODOVI, ITD.), DOVEST ĆETE UPRAVO DO TAOGA DA ĆE SE DIJETE LAKŠE SENZIBILIZIRATI, UPRAVO NA TO. JER, OSIM NPR. JAGODA, SVE ŠTO SAM NABROJAO KAO PRIMJER, SVEPIRUSTNO JE U DOMAĆINSTVU I NALAZI SE U KUĆNOJ PRAŠINI, NA NAMJEŠTAJU, POVRŠINAMA ITD. I SENZIBILIZACIJA IDE TIM PUTEM, KONTAKTOM S KOŽOM.
4. Da li imaju smisla Fenistil kapi ukoliko ne moze spavati nocu od svrbeza? (dosad nam se nije desilo, ali mnoge majke pricaju o tome). NE MNOGO, ALI FENISTIL DJELUJE LAGANO SEDATIVNO PA SE MOŽE POKUŠATI. ALI, AKO SE NOĆU POČNE VRTJETI, NABAVITE ANTIALEGIJSKE POSTELJNE NAVLAKE (ZA JORGAN, JASTUK I MADRAC) I UKLONITE TEPIHE, ZASTORE, PLIŠANE IGRAČKE I PREDMETE IZ BLIZINE DJETETOVA KREVETA. ANTIALERGIJSKE POSTELJNE NAVLAKE SU ONE,KOJE NE PROPUŠTAJU PRAŠINU KROZ PORE TKANINE, TAKO DA, KADA BISTE USULI PAR ŽLICA PRAŠINE U NPR. JASTUČNICU, I POČELI TRESTI, NIŠTA SE NE BI PRAŠILO KROZ NJU.
5. Uskoro nam slijede druge doze vakcina, protiv pneumokoka, Di-Te-Per, HiB, Polio, Hep B (koriste sestovalentnu). U kakvom stanju mora biti koza da bi se vakcinisali ili to nema nikakve veze, cak i ako je akutni sub? Prve vakcine su prosle bez problema, osim sto je mozda neposredno nakon toga uslijedio prvi osip, ali to je ta starost kad se to ionako javlja, pa ne mislim da je vezano. VAKCINE I POJAVA ALERGIJA NEMAJU NIKAKVE VEZE, I NE DAJTE DA VAM TIME ITKO PUNI GLAVU. NORMALNO CIJEPITE DIJETE. ISTO VRIJEDI I ZA AUTIZAM, DIJABETES, MULTIPLU SKLEROZU, CROHONOVU BOLEST ITD. ITD.

Nektar

05.01.2023. 13:20

Pozdrav, hvala na iscrpnom odgovoru. Sad mi je sve jasnije. Prick test moramo cekati mjesec dana najmanje. Iz krvi mogu uraditi privatno u laboratoriji, ali oni rade samo iz kapilarne krvi bebama. Metodu tacnu mi nisu znali reci, rekose samo "imunohemijska". Da li radije cekati testiranje na klinickom centru, ili i ovo privatno ima smisla, u prijelaznom periodu. Djelovalo mi je malo kao marketing, nude neki cijeli paket od 20 alergena, a rekose bebi je tesko naci venu, pa bi kapilarno. Vjerovatno previse pitam, jer ne mozete ni Vi tacno znati kako rade. Ja sam se malo vise osjecala kao u trgovini, nego kao u zdr. ustanovi.

Darko Richter, dr. med.

05.01.2023. 23:30

Sve je imunokemija, tim enisu ništa rekli. Stndardni test iz krvi je ImmunoCAP Phadiatop. Nikakav Polycheck koji vam vjerojatno guraju pod nos. Nikakvi paketi ne dolaze u obir. U prvom naletu testira se mlijeko, jaje, kikiriki, te grinaj i peldu trava. To je sve. Dalježe se može proširivati prema nalazima i stanju djeteta, ali nikakva panel od 20 ili 112 alergena od prve. To je ludost. Dobit ćete bezbroj blago pozitivnih nalaza s kojima nećete znati što dalje, a još manje će znati oni koji vas na njih šalju, ili vam ih rade. Ne znam i kako rade taj prick test, nemam iskustva s njihovim nalazima (pretpostavljam da pričate o UKC Sarajevo). Uglavnom se radi loše, s loškim reagencijama i poluizučenim med. sestrama koje nitko ne kontrolira, jer i ne znaju kontrolirati, tj. naučiti ih. Potražite da vam netko učini onih 5 alergena ImmunoCAP Phadiatop metodom.

Nektar

06.01.2023. 23:10

Hvala, potrazit cu onda gdje ima to. U nasem slucaju je to UKC Tuzla, ali vjerovatno slicno kao UKC Sarajevo. U privatnim mi uopste ne znaju ni reci sta je to tacno, nego tako krenu nuditi pakete i govoriti cijene. A bas kao sto Vi kazete, ja ne bih da se dodatno zbunim, nego da nesto i rijesim.

Darko Richter, dr. med.

07.01.2023. 21:50

Ako vas put nanese u Zagreb, možete me kokntaktirati na: bibice@live.com , pa da dogovorimo pregled i testiranje u poliklinici DermaPlus.