Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 5173

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nela98

23.06.2022. 01:10

Poštovani,
Već tri mjeseca izbija mi urtikarija na cijelom tijelu.
Najprije je započeli svrabom na tjemenu kosi, bez ikakvih urtika. Nakon toga proširilo se po čelu i vratu. Pila sam dasseltu i nije pomoglo.

Nakon vise od mjesec dana, dobila sam izbočene urtike po cijelom tijelu, uključujući i cijeli lice. Dobila tri inekcije solu-medrola. Nije pomoglo.
Između ostalog držala sam dijetu prema preporuci doktora i svejedno isto.
Par dana je Okej bez prevelikih izbijanja, pa onda imam urtike po cijelom tijelu i licu.

Stitanjaca je Okej, prema krvi igE (102H).

Sta da napravim? Alergo test tek 10.08. , a ovako se neda živjeti..

Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.06.2022. 00:40

Po definiciji imate kroničnu urtikariju, koja je samo izuzetno alergijske geneze. Obično je u pitanju auoimuni proces, ili se radi o tzv. idiopatskoj urtikarije (bez utvrdive etiopatogeneze). Kad kažete da je štitnjača u redu, to nije dosta. Obično fali ono najbitnije, a to su auaoantitijela na štitnjaču, i to: anti-hTg, i anti-TPO. Ako su ova uatoantitijela slučajno povišena, to upućuje da imate autoimunosnu kroničnu urtikariju, a s njima nalazi hormona štitnjače mogu biti i najčešlće jesu sasvim normalni.
Nema vam druge nego trajno uzimati antihistaminik u 2-strukoj ili čak 4-strukoj dozi, tj. 2-4 tbl. dnevno (Dasselta, Aerius, Xyzal, itd.). Uz to provoditi dijetu bez konzervansa: ne konzerve, ne tegle, ne vakuum, ne suhomesnato iz dućana, ne flaširana pića (uklj. i sve vrste voda koje se prodaju flaširane). Desetak dana prije testiranaj treba prekinuti antihistaminik, inače se na test, ako ičega bude, neće ništa pokazati.

Nela98

24.06.2022. 14:25

Poštovani,
Hvala Vam na odgovoru.
anti-TPO (<28.0) i anti-TG (<1.3). Osim toga, povišen ,MCHC (347H) i monociti (14.3 H).
Stalno osjećam umor, pospanost i bolove u tijelu. Je li to od tableta?

Možete li mi reći koji alergo test i na šta napraviti za početak.
Osim komzervirane hrane, što još izbjegavati?

Hvala!!

Darko Richter, dr. med.

25.06.2022. 11:35

Dakle, nema korelata autoimunosti, što je inače (antitireoidna protutijela) rezmjerno često kod kroniične urtikarije. Tako da ostaje radna dijagnoza kronične idiopatske urtikarije, i terapija odnosno prehrana kako sam vam savjetovao. Umor nije od tableta, osobito ne ako ste uzimali po 1 dnevno. Možda od 3 ili 4 dnevno, da, ali od 1 ne. Uzmite trajno po 2 tbl. antihistaminika denvno i klonite se konzervansa. Ne mora to biti radikalno, ali smanjite to na 10% sadašnjeg unosa (od namirnica koje sam vam okvirno naveo, do prehrane u McDonaldsima, razni oblici junk-food, Coca-Cola i sve u flašama, gazirano i negazirano, čak i obična voda koja se prodaje flaširano, ima konzervansa. Jedino što dolazi u tetrapaku i nema konzervansa, jest pasterizirano mlijeko. To možete.

Silvana L

28.06.2022. 10:05

Poštovani doktore,
mama sam curice od 10 godina. Kada je imala 3 godine prvi put je dobila urtikariju po cijelom tijelu, nakon što je jela orahe. U bolnici je dobila odgovarajuću terapiju te se osip povukao. Upućeni smo na serološko testiranje za alergije te joj je na tom nalazu ustanovljeno da ima minimalnu osjetljivost na orašaste plodove koje više ne jede. Od tada s vremena na vrijeme (cca 3 puta godišnje) pojavi joj se suhi kašalj nakon kojeg joj izbije urtikarija po vratu i trupu - povuče se za oko sat vremena nakon uzimanja Aeriusa. Rečeno nam je da nema smisla raditi ikakve daljnje pretrage s obzirom da joj se relativno rijetko to pojavljuje. i da je zato gotovo nemoguće otkriti uzrok. Međutim, prije nekoliko dana ponovio se isti scenarij, kašalj, svrab i osip po vratu a zatim po cijelom trupu. Dali smo joj sirup Aerius. Nakon što je odležala sat vremena urtike po vratu su se počele povlačiti, djevojčica se digla, zamaglilo joj se i zavrtilo u glavi, pobijelila je u licu te je pala u nesvijest. Na putu do hitne je nadošla sebi. U bolnici su je obradili, srce je u redu, krvna slika također. Rečeno nam je da se radi o sinkopi zbog pada tlaka dok sam ja u tom trenutku bila u uvjerenju da je dobila alergijski šok i sad se toga jako bojim. Kada pitam dr. u bolnici da li se toga trebam ubuduće bojati nitko ne želi ili ne može dati decidiran odgovor, i meni je to jasno, međutim, kada roditelj s djetetom sklonim alergijama pri ruci treba imati adrenalinske inekcije ili sam ja samo još jedan roditelj - paničar?
Lp

Darko Richter, dr. med.

28.06.2022. 12:15

Nije jasno zašto je ovaj zadnji put "odležala" nakon urtikarije i Aeriusa. Ako joj se već tada vrtilo u glavi, pa je zato legla, imala je skoro sigurno anafilaksiju s padom tlaka. Ovo naknadno padanje u nesvijest, može biti i sinkopa,ali i ostatak anafilaksije. Vrlo je jasno da treba detaljizhirati obradu i utvrditi na koje alergene dobiva reakcije, a potom vidjeti da li je kandidat za epiPen (autoinjektor adrenalina). Ako ste u mogućnosti, učinite tu obradu, ali ne na "orašaste plodove" već na standardnu paletu aeroalergena + kikiriki, lješnjak, orah, badem. Orašasti plodovi ne postoje. Ako se suočite s nekim koji vam baca liru o orašastim plodovima, dođite radije meni, da vidimo o čemu se radi (Poliklinika DermaPlus). Ako imate neke nalaze do sada, možete mi ih poslati na bibice@live.com.