Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mariška

25.10.2005. 16:29

Poštovani! Molim jedan savjet. Već 7 godina u zimskim mjesecima, tj. od 10. do 4. mjeseca kašljem. Kašalj je suh i izrazito jak. Napravila sam gotovo sve pretrage i alergološke testove, sve je u granicama normale, jedino je Ige u krvi visok, 2130. Od terapije sam probala vjerojatno sve, sada već više od mjesec dana uzimam Letizen 10mg, 1 tabl.navečer, Pholcodin kaps. 3x1 i Flixotide 100 diskus 2x2 doze. Poboljšanja nema. Kašalj prati i nemogućnost zadržavanja mokraće. Teško je raditi uz ove tegobe. Imam 38 godina i nepušač sam. Hvala!

dr. sc. Tomislav Baudoin

30.10.2005. 01:19

Moguće je da je kašalj u vas uzrokovan povratom želučanog sadržaja iz želuca, preko jednjaka u ždrijelo i grkljan. To se zove laringofaringealni refluks (LPR)i događa se povremeno tijekom cijelog dana. Jednostavno gornji sfinkter na jednjaku ne 'dihta' kak' treba i propušta male količine želučane kiseline u ždrijelo, te nastaje iritacija zbog koje vi počinjete kašljati. Vjerojatno ste i promukli povremeno, odnosno mijenja se boja vašeg glasa, imate osjećaj knedla u grlu, i kronično čistite grlu u smislu kašljucanja i nakašljavanja.
LPR se može dokazati jednom pretragom (24 satna pHmetrija), ali se može i postaviti dijagnoza na osnovu anamnestičkih podataka i kliničkog nalaza nakon ORL pregleda.
Terapija se sastoji od dijetetskih mjera (ne jesti začinjeno, kasno navečer, ne piti gazirana pića), Gastal i Peptoran ili slični lijekovi. Lijek izbora je neki od inhibitora protonske pumpe (Ortanol, Lanzul, Controloc, Ulzol, itd) koji se uzima po pola h prije doručka i večere.
Ipak, predlažem da se javite otorinolaringologu.
TB

Mariška

09.12.2005. 13:14

Javljam se nakon dužeg vremena, ništa se nije promijenilo što se
tiče mojih tegoba. Pozitivno sam iznenađena Vašim odgovorom,naime bolujem od gastritisa i refluksnog ezofagitisa već 27 godina i trošim rupurut tablete-stalno i peptoran ili ultop-povremeno.Moj liječnik to zna i čudi me što nije to "povezao" sa sadašnjim tegobama. Napominjem da te probleme imam samo zimi, a žgaravice tokom cijele godine, bez obzira na hranu koju konzumiram. Ige je porastao na 4000.

Puno hvala na brzom i iscrpnom odgovoru!